Bečić i Šaranović / - FOTO: VLADA CRNE GORE
07/04/2024 u 17:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bečić i Šaranović u zvaničnoj posjeti Briselu

Zamjenik premijera Aleksa Bečić i ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović boraviće u zvaničnoj posjeti Briselu od 7. do 10. aprila, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Kako su kazali, zvanična posjeta je, između ostalog, prilika da se podsjeti na odlične rezultate postignute na polju deblokade institucija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u proteklih pet mjeseci.

Tokom radne posjete Briselu, potpredsjednik i ministar će se sastati sa visokim zvaničnicima Evropske komisije među kojima je Ilva Johanson, komesarka za migracije i unutrašnje poslove, Vera Jurova, potpredsjednica Evropske komisije za vrijednosti i transparentnost, kao i Margitis Skinas, potpredsjednik Evropske komisije za promociju evropskog načina života.

Prema njihovim riječima, zvanična posjeta je pirilika da se podsjeti na odlične rezultate postignute na polju deblokade institucija i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije u proteklih pet mjeseci, "što je bio preduslov dinamiziranja našeg evropskog puta, ali i da se napravi konkretan presjek stanja vezano za ispunjenost privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24."

- Analiza i potvrda realizacije učinjenog, odnosno ispunjenosti velikog broja mjerila i operativnih zaključaka, ali i jasna agenda koraka i rezultata koji nas očekuju u narednim nedeljama, put su ka izvjesnom dobijanju IBAR-a u junu. Aktivnosti zamjenika premijera Bečića i ministra Šaranovića, kao i Vlade u cjelini, na svakom koraku su maksimalno usmjerene ka glavnom državnom cilju, a to je dobijanje IBAR-a, što je ključna pretpostavka da već u ovoj godini krenemo sa dinamičnim zatavranjem pregovaračkih poglavlja- navodi se u saopštenju Vlade. 

Tom cilju je, kako dodaju, podređena i nastupajuća posjeta Briselu čelnika bezbjednosnog sektora, a veliki zamajac ubrzanju našeg evropskog puta i pozitivnoj slici koju šaljemo ka Briselu daju "gotovo svakodnevne, kontinuirane akcije procesurianja, hapšenja, zapljena, rasvjetljavanja krivičnih djela, privođenja pravdi bjegunaca od pravde, čišćenja državnih struktura od kriminala i korupcije" koje pokazuju volju, odlučnost i odličnu saradnju bezbjednosnog sektora i nadležnih tužilaštava.

- Sa ciljem izgradnje zemlje vladavine prava i jakih institucija, što je put ka sigurnoj tituli prve naredne članice EU- zaključuju iz Vlade. 

Dio delegacije biće i Jovana Ostojić, državna sekretarka i šefica Radne grupe za poglavlje 24.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:40