Божо Прелевић / -Време
14/03/2022 u 16:00 h
Sanja PrelevićSanja Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Београдски адвокат Божо Прелевић за "Дан": Када их довољно разбије, Мило ће их појести за вечеру

И Дритан Абазовић и СНП мисле да не би добро прошли на изборима, а ја им поручујем да ће сад проћи боље него послије годину дана у мањинској влади

Београдски адвокат и члан Савјета скупштине Слободне Србије Божо Прелевић оцијенио је да актуелна ситуација у Црној Гори личи на стање у Србији након октобарских избора 2000. године, када се тамошња власт брзо распала због међусобних сукоба.

Прелевић је у разговору за "Дан" рекао да су странке из коалиције која је побиједила на августовским изгубиле власт због трулих компромиса и да су центри моћи блиски претходној власти искористили прилику да ослабе владу Здравка Кривокапића и доведу је до рушења.

– Увијек када партије почну да праве труле компромисе и када се деси сукоб у влади, као што се десило код Здравка Кривокапића, бивше власти, службе безбједности које су са њима сарађивале и неки финансијски центри искористе ту могућност тако што их окрену једне против других, ослабе владу и доведу је до рушења – казао је Прелевић.

”Потврђена је теза да само они који су побиједили ДПС могу да их врате на власт

Он је додао да је сасвим нормално да сада свака партија из владајуће коалиције која се распала покушава да ојача своје позиције.

– Нормално је да ће сада свака од тих партија тражити што више бенефита за себе и да ће покушати да јачају неку своју малу групацију, али они су сви минорни када су раздвојени и Мило Ђукановић ће, када их довољно разбије, појести за вечеру – оцијенио је Прелевић.

Како је додао, ако црногорске партије које су побиједиле на августовским изборима то не разумију, не треба ни да буду на власти и Мило Ђукановић треба да их пошаље у историју и да им очита буквицу.

– И нека послије двадесет година дјеца садашњих политичара анализирају какве су грандиозне промашаје њихови родитељи направили зато што их је неко увјеравао да ће са неким парама, са неком подршком и медијском кампањом они постати толико доминантни и побјеђивати. Сви ће они остати патуљасте кикирики странке ако се не врате изворним принципима који су их окупили и довели до побједе на претходним изборима на државном нивоу – истакао је Прелевић.

СНП аболира ДПС

Ако је СНП добио гласове у борби против машинерије ДПС-а, која је донијела доста лошег Црној Гори и чију су власт реномиране свјетске куће оцијениле као фасадну демократију и клептократију, гдје је мафија имала веома добре полуге моћи и добре савезнике, и на пола мандата им је пало на памет да су њихови саборци лоши и да су они против којих су се борили ти који ће им пружити мањинску подршку, онда је то класично мијењање курса и, по мени, владавина новца, казао је Прелевић.

– Влада са мањинском подршком је заробљена у рукама оних који јој пружају подршку, у овом случају ДПС-а, до те мјере да неће бити слободна у одлучивању и неће моћи ни да процесуира представнике те власти. То значи недодирљивост и аболицију свих који су се у претходиних тридесет година огријешили о закон, а, у ствари, то је владавина новца. Ако СНП и Дритан Абазовић мисле да је владавина новца оно што је у овом тренутку неопходно Црној Гори, онда је разумљиво зашто не смију да иду на изборе и зашто им је потребна мањинска влада – рекао је Прелевић.

Како је закључио, свако ко прихвата мањинску подршку ДПС-а, у ствари, на велика врата враћа ту партију у политички живот.

Према његовом мишљењу, то је иста ситуација као у Србији 2000. године, када су кључни актери политичке групе која је побиједила 5. октобра дозволили да буду раздвојени.

– Разбиле су их службе безбједности блиске претходном режиму и финансијски центри моћи. То увијек у почетку дјелује да су мале странке ојачале и добиле неки утицај, али иза тога се крије само јака партија која је владала свих претходних година. Гдје је данас Демократска странка у Србији? То је партија која више не смије да се појави под својим именом, него се појављују у неким групама – рекао је Прелевић.

Он је казао да га не чуди што је потврђена теза да само они који су побиједили ДПС могу да врате ту партију на власт.

– Ако изоставимо страни елемент, који на овим просторима, гдје се углавном узгајају банана-државе, није без значаја, онда имамо само један начин да нова власт падне, а то је да уђе у међусобни сукоб – сматра Прелевић.

По његовој оцјени, свака од странака које сада праве "противприродни политички блуд" са мањинском подршком оних против којих су се борили у изборној кампањи и који су били централна тема њиховог програма, или ништа не разумије или је у међувремену постала толико богата да их ништа даље не интересује.

– Странке које на овај начин буду заговарале формирање мањинске владе као прво ће врло кратко трајати, а као друго – изазваће немире у Црној Гори јер грађани то неће прихватити, и као треће, постаје сасвим јасно да не смију да иду на изборе, а онај ко се плаши да иде на изборе јасно показује да зна шта је тачно урадио. И Дритан Абазовић и СНП мисле да не би добро прошли на изборима, а ја им поручујем да ће сад проћи боље неко послије годину дана у мањинској влади. На шта ће они личити послије годину или шест мјесци мањинске владе, могу и сами да закључе. Увијек су те велике странке куповином малих странака спасавале себе. То се увијек завршавало тако што су те мале странке постајале пудлице у рукама великих партија које су служиле за увесељавање на двору – нагласио је Прелевић.

Како је истакао, ако СНП и УРА хоће да буду неко ко ће увесељавати апсолутне власнике Црне Горе, онда не треба да кукају над својом судбином.

– Ако не вјерују, могу да погледају како изгледају мале партије у Србији – скоро да су невидљиве. У Србији има доста тих који су на то пристајали и има доста комике у томе на шта сада личе неки побједници 5. октобра – казао је Прелевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 07:20