/ -FOTO: ALO ONLINE
04/05/2022 u 05:59 h
Darko JovovićDarko Jovović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Беране још без власти: ДФ и Демократе не могу да се договоре око предсједника општине

ДФ изричито тражи да то буде њихов представник, правдајући то чињеницом да је овај политички субјект освојио нешто више од сто гласова у односу на Демократе

Предсједник локалног парламента Новица Обрадовић сазвао је за 17. мај конститутивну сједницу Скупштине општине Беране.

На сједници би, према понуђеном дневном реду, требало да се потврди мандат одборницима новог сазива Скупштине општине.

На дневном реду сједнице наћи ће се и извјештај Општинске изборне комисије о коначним резултатима избора за одборнике у СО Беране, који су одржани 27. марта 2022. године.

За крај сједнице предвиђен је избор предсједника СО Беране, иако још увијек није дошло до било каквог конкретнијег договора о формирању нове власти између политичких партија које су избориле парламентарни статус на недавним локалним изборима.

Ниједна од осам листа, колико их је учествовало на изборима на којима се бирало 35 одборника за састав локалног парламента, није стекла услове да самостално формира власт. Због тога се до парламентарне већине може доћи једино на основу склапања коалиционих споразума више политичких субјеката. Ако се у предвиђеном року не договори парламентарна већина од најмање 18 одборника, по сили закона, ићи ће се на понављање избора.

У датој ситуацији свим је извјесно да једино ДПС, иако је освојио највише мандата, и то девет, неће бити дио локалне власти с обзиром на то да су све политичке групације у Беранама, које су стекле парламентарни статус, јасно поручиле да са том партијом неће правити никакве постизборне комбинације.

Како тренутно ствари стоје, и Социјалистичка народна партија, иако је укњижила седам мандата, далеко је од могућности да буде стожер локалне власти, јер су сви политички субјекти, сем ДФ-а, изричито, у више наврата, казали да са том странком не желе постизборно парнерство.

Могућност за формирање локалне власти својим удруживањем у неколико наврата најавили су представници листа "За будућност Берана", коју чине Нова српска демократија, Демократска народна партија, Покрет за промјене и Радничка партија, затим Демократске Црне Горе, "Беране сад", Праве Црне Горе и Уједињене Црне Горе, који заједно имају 19 одборничких мандата.

Но, нико од представника поменутих политичких субјеката, након неколико састанака, није хтио да да било какву изјаву уз образложење да ће то урадити кад се дође до неких конкретнијих рјешења.

За изјаве нијесу били спремни ни јуче, избјегавајаћи, такође, да дају одговор на питање да ли ће се на конститутивној сједници изабрати предсједник СО Беране.

Иначе, јуче је био последњи рок за сазивање конститутивна сједнице, с обзиром на то да су резултати локалних избора у Беранама у Службеном листу објављени прије 15 дана.

Незванично смо сазнали да ће наредних дана поново за преговарачки сто сјести представници листе "За будућност Берана", односно ДФ-а и Демократа.

Наглашено је да су преговори запели јер ова два политичка субјекта, која су на недавно одржаним локалним изборима освојила по шест одборничких мандата, још увијек не могу да се усагласе коме ће од њих припасти мјесто предсједника општине Беране.

Сазнали смо да ДФ изричито тражи да то буде њихов представник, правдајући то чињеницом да је овај политички субјект освојио нешто више од сто гласова у односу на Демократе. С друге стране, Демократе су заговарале солуцију да предсједник општине двије године буде представник ДФ-а, а двије њихов кандидат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:09