/ - USTAVNI SUD
28/06/2023 u 20:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bogdanović: Ustavu potrebna dodatna regulatova o formiranju Vlade; Radulović: Odluka US očekivana

Sada je očigledno da smo napravili propust u želji da se izborimo sa opstrukcijom Mila Đukanovića, poručio je Bogdanović

Ustavu Crne Gore potrebna je dodatna regulativa o formiranju Vlade, saopštio je funkcioner Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović nakon što je juče Ustavni sud Crne Gore jednoglasno ukinuo i proglasio neustavnim izmjene Zakona o predsjedniku usvojene krajem prošle godine.

- Kada je riječ o odgovornosti za podignutu ruku, nakon odluke Ustavnog suda svaki ozbiljan političar će je osjetiti, ali, kao što je ocijenila i sama Venecijanska komisija, Ustavu je potrebna dodatna regulativa o formiranju Vlade. Posebno kako bi se spriječili zastoji i institucionani ćorsokak, i to je bila naša namjera. Sada je očigledno da smo napravili propust u želji da se izborimo sa opstrukcijom Mila Đukanovića - kazao je Bogdanović u izjavi za Al Džaziru.

Advokat Veselin Radulović kazao je da je ova odluka Ustavnog suda očekivana.

- Veoma je loše što je tadašnja parlamentrana većina zloupotrijebila svoja ovlašćenja. To su pokušali da pravdaju nekim većim ciljevima i interesima - naveo je Radulović.

Podjsećamo, inicijative za ocjenu ustavnosti Zakona su Ustavnom sudu ranije podnijeli Boris Bastijančić, savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja doskorašnjeg predsjednika države Mila Đukanovića i nevladina organizacija Centar za demokratsku tranziciju.

Ustavni odbor Skupštine predložio je ranije Ustavnom sudu da odbaci inicijative, ocjenjujući da nema osnova za njihovo prihvatanje.

Izmjene Zakona o predsjedniku, koje se odnose na proceduru izbora mandatara za sastav Vlade, usvojene su u decembru prošle godine.

Venecijanska komisija preporučila je tada poslanicima da ne usvajaju izmjene Zakona.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 13:45