Са сусрета / - IGOR SLJIVANCANIN
26/05/2022 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Предсједница Скупштине са шефицом Мисије ОЕБС-а

На састанку, амбасадорка Ваг је казала да су именовања први корак у успостављању владавине права и нагласила да ће Мисија ОЕБС-а и у наредном периоду бити посвећен партнер у подршци кључним реформама у Црној Гори

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са Доминик Ваг, шефицом Мисије ОЕБС-а у Црној Гори. 

У разговору са шефицом Мисије, предсједница Ђуровић је захвалила на несебичној подршци ОЕБС-а процесима демократизације, људских права, владавине права и слободе медија у нашој земљи, акцентујући посматрање избора и помоћ у реформи изборног законодавства. У свијетлу недавне посјете специјалног представника за Југоисточну Европу и потпредсједника парламентарне скупштине ОЕБС-а, Азаја Гулијева, предсједница је оцијенила посјету као прилику да се саговорник упозна са кључним реформским процесима неопходним за чланство у ЕУ.

-Реформски процеси су најважнији приоритет који ће Скупштина испуњавати у оквиру својих надлежности. Парламент има за циљ да потенцира дијалог у оквиру институција и зато је од нарочите важности да радна тијела раде у пуном капацитету што је истовремено и одраз демократске зрелости нашег друштва-казала је предсједница Скупштине.

С тим у вези, предсједница Ђуровић је нагласила да је Мисија ОЕБС-а у Црној Гори перципирана као важан партнер у реформским процесима, и у том контексту закључила да посљедњи конкретни помаци Скупштине и Владе представљају потврду црногорске европске аспирације. Говорећи о приоритетима у свом раду, предсједница је навела да ће Скупштина, искључиво у оквиру својих надлежности, настојати да преданим политичким дијалогом дође до најбољих рјешења у правосуђу, како би кредибилни и професионални појединци овај посао обављали стручно и независно. 

У садржајном разговору, предсједница је казала да су неопходне и одређене измјене у дијелу Кривичног законика, како би дошло до већег степена заштите медијских посленика и сузбијања говора мржње који представља велики проблем у јавном дискурсу. Такође, она је указала и на све чешће мизогине поруке и повећани број фемицида, нагласивши да би стручна експертиза ОЕБС-а у дијелу препорука и имплементације најбољих пракси била од изузетног значаја. 

Такође, предсједница је поздравила и континуирану подршку ОДИХР-а изборним реформама, констатујући да је за афирмацију изборног процеса од посебног значаја даља конструктивна кооперативност са Мисијом ОЕБС-а.

Током данашњег састанка, шефица Мисије ОЕБС-а Доминик Ваг је указала на важност политичког дијалога и послала поруку да Парламент мора бити мјесто на којем ће се размјењивати мишљења о најважнијим друштвено-политичким питањима. Такође, она је нагласила да Мисија ОЕБС-а промовише демократизацију, владавину права и јачање институција и сектора безбједности. У том контексту, казала је да је Мисија у потпуности свјесна приоритета нове коалиције и да постоји пуна спремност Мисије да буде на располагању институцијама у процесу спровођења реформи. Она је, такође, казала да је ОЕБС/ОДИХР спреман да помогне и пружи експертизу у било којој фази процеса – од припреме до правног прегледа нацрта закона. 

На састанку, амбасадорка Ваг је казала да су именовања први корак у успостављању владавине права и нагласила да ће Мисија ОЕБС-а и у наредном периоду бити посвећен партнер у подршци кључним реформама у Црној Гори.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:39