/ FOTO: LAZAR RUŽIĆ
14/02/2023 u 18:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

CEGAS: Spajić je "mogao", ali nije morao odjaviti prebivalište

Loša zakonska rješenja unutar izbornog zakonodavstva, kao i njihove izmjene naprečac, ne donose valjane pravne ishode i rješenja, navode iz CEGAS-a

Centar za građanske slobode (CEGAS) saopštio je da je Milojko Spajić "mogao", ali nije morao odjaviti prebivalište.

- CEGAS je tokom svog višegodišnjeg rada na analizi zakona koji se tiču izbornog zakonodavstva, između ostalog, apelovao na obaveznu izmjenu Zakona o registrima prebivališta i boravišta, na potpun i valjan način, gdje će građani i građanke imati obavezu odjavljivanja i prijavljivanja svog prebivališta onda, kada i za tim postoji faktička i pravna potreba- navode iz CEGAS-a.

Stigao odgovor iz Beograda: Spajić ima prebivalište u Srbiji, Mandić ne

Insistirali su, kako navode, i na tome da nadležni organ (tj.Ministarstvo unutrašnjih poslova), bude u obavezi ispitivanja prebivališta, i da u skladu sa tim, u konačnome dobijemo jasne podatke o broju lica sa prijavljenim prebivalištem, kako bi se u skladu sa istim, i stvarali drugi, izvedeni spiskovi, među kojima je i birački spisak.

- Prema važećem Zakonu o registrima prebivališta i boravišta, prebivalište je mjesto na teritoriji Crne Gore, u kojem se crnogorski državljanin nastanio sa namjerom da u njemu stalno živi, a koje je središte njegovih životnih aktivnosti, i sa kojim ima trajnu povezanost. Nažalost, ni nakon nove izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta (Član 12), u januaru 2023.godine, NEMAMO OBAVEZU ODJAVLJIVANJA CRNOGORSKIH DRŽAVLJANA koji se iseljavaju iz Crne Gore, da bi se nastanili u drugoj državi sa namjerom da u njoj stalno žive, već je ona ostavljena kao mogućnost (“MOŽE ODJAVITI PREBIVALIŠTE”) - navode iz CEGAS-a.

Ovdje je, kako navode, jasno da čitav teret dokazivanja leži na Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore.

Radunović: Spajić je spreman na sve, opasan je po državu

- Za predjednika Crne Gore, može biti biran crnogorski državljanin koji ima najmanje 10 godina prebivališta u kontinuitetu, u poslednjih 15 godina. Kako je proces dokazivanja prebivališta na Ministatsvu unutrašnjih poslova, a s obzirom na postojanje prebivališta gospodina Spajića i u Srbiji i u Crnoj Gori, postavlja se najvažnije od svih pitanja, a to je postojanje prebivališta unutar dvije različite države, u istom vremenskom razdoblju? Ovaj podatak mora biti dovoljan za Ministatsvo unutrašnjih poslova, kako bi ušlo u utvrđivanje činjeničnog stanja i postojeće dokumentacije. Sledeće što može biti sporno, jeste postojanje državljanstva države Srbije, ako uzmemo u obzir i samo postojanje prebivališta unutar iste. Ako je državljanstvo države Srbije, kod Spajića nastalo nakon 2006.godine, jasno je da crnogorsko može postojati samo uz zatijevanje otpusta od srpskog državljanstva. Čak i da se traži otpus srpskog državljanstva zarad zadržavanja crnogrskog, teško će biti dokazivo prebivalište u kontinuitetu, u obje susjedne države- ističe se saopštenjem.

Poručuju: "Loša zakonska rješenja unutar izbornog zakonodavstva, kao i njihove izmjene naprečac, ne donose valjane pravne ishode i rješenja".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 19:53