Sa susreta / PHOTO.GRU22@GMAIL.COM
30/09/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ćulafić-Meken: Prioritet Poglavlje 27 i zaštita prirodnih ljepota

Ministar ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Damjan Ćulafić ugostio je britansku ambasadorku u Crnoj Gori Don Meken. Tokom sastanka, ambasadorka Meken izrazila je interesovanje za strateške prioritete ministarstva, naročito u dijelu ispunjavanja obaveza koje proizilaze iz Poglavlja 27.

Ćulafić je upoznao ambasadorku sa ključnim planovima i vremenskim okvirom za realizaciju obaveza iz Poglavlja 27, naglašavajući da je cilj ispunjenje svih obaveza do 2026. godine. Istakao je važnost podrške međunarodnih partnera u ovom procesu, dodajući da je dosadašnja saradnja bila od suštinskog značaja.

- Poglavlje 27 predstavlja jedan od najkompleksnijih izazova u procesu evropskih integracija Crne Gore, ali zahvaljujući podršci naših međunarodnih partnera, na dobrom smo putu da ispunimo sve obaveze u predviđenom roku - rekao je ministar Ćulafić.

Posebna pažnja tokom razgovora bila je posvećena razvoju sjevernog dijela Crne Gore, gdje su se sagovornici složili da je neophodno očuvati prirodne ljepote ovog područja, dok se istovremeno radi na njegovom održivom ekonomskom razvoju.

Ćulafić je naglasio značaj balansiranja između očuvanja životne sredine i unapređenja infrastrukture, što će doprinijeti poboljšanju kvaliteta života lokalnog stanovništva.

Krapović-Meken: UK nastavlja da podržava reformske procese odbrambenog sistema Crne Gore

Tokom sastanka, razgovaralo se i o globalnim izazovima klimatskih promjena, sa posebnim osvrtom na zajedničke napore za njihovo ublažavanje. Ministar je istakao da su klimatske promjene problem s kojima se suočavaju mnogo veće države, ali da Crna Gora ulaže maksimalne napore da doprinese globalnim ciljevima.

Takođe, bilo je riječi o Državnom planu za upravljanje otpadom i Natura 2000, koji su ključni za dugoročnu zaštitu životne sredine.

- Naš primarni cilj je zaštita životne sredine kroz održive politike i konkretne akcije. Saradnja sa međunarodnim partnerima, poput Ujedinjenog Kraljevstva, daje nam dodatni podsticaj u postizanju tih ciljeva - zaključio je ministar Ćulafić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 13:15