Горан Даниловић / - Приватна архива
13/02/2022 u 15:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Даниловић: Данас смо ту гдје јесмо, у једном опасном "нигдје и ништа"

Када jе коначно "стигла побjеда" понашали смо се незрело и jавно неукусно доводећи до лудила, и то са самог почетка, оне коjи су jедва дочекали слободу, поручио је Даниловић

Лидер Уједињене Црне Горе Горан Даниловић осврнуо се на тренутну политичку ситуацију у Црној Гори.

- Данас смо ту гдjе jесмо, у jедном опасном "нигдjе и ништа"! Jавно признати политичку грешку код нас jе скоро незамисливо, а љековито jе. Нико ниjе био толико наиван да ниjе видио одавно оно што нам jе данас стварност. Саставити онако тешко прву Владу послиjе августа 2020. указивало jе на то да се у тиjесноj већини не смиjемо играти политике. Претходна политика нас jе jахала и поробљавала децениjама, а да се нисмо питали ништа. Када jе коначно "стигла побjеда" понашали смо се незрело и jавно неукусно доводећи до лудила, и то са самог почетка, оне коjи су jедва дочекали слободу. Данас смо заглибљени до гуше у властитом ђубрету. Знам да ће ми отворени и искрени ставови дониjети мноштво неприjатеља и увреда али и таj посао мора неко да ради - поручио је Даниловић. 

Како је истакао говорио је, и за то има мноштво свjедока, своjим колегама из ДФ и СНП, jош оног давног септембра, да не треба ни да траже у будућоj, новоj влади, мjеста коjа не могу добити.

- Убjеђивао сам их да нико од нас коjе странци и домаћи калкуланти на свакоj адреси представљаjу као страшила не треба ни да помене властиту кандидатуру ни за jедну позициjу. Не зато што jе то праведно или нормално, него зато што jе паметно и што ће нам се у наjкраћем, средњорочном периоду, вратити као награда. Одговор jе гласио: "Не бране нам странци него Здравко и Дритан"! Убjеђивали су ме да имамо подршку са Запада за свако мjесто у извршноj власти па и она у сектору безбjедности. Ни на тренутак нисам вjеровао у то - предуго сам у политици - нити сам крио како jа мислим да ће бити. Била jе то спремљена неправда али смо били дужни да jе истрпимо. Просто, слиjедио jе jедан прелазни период коjи jе од нас захтиjевао проницљивост и стрпљење - оцијенио је лидер Уједињене Црне Горе.

Он је казао да је Влада састављена по платформи УРА-е.

- О њеноj почетноj способности и неспособности сувишно jе да трошим риjечи. Сви заjедно смо jедва имали снагу да направимо добру владу. Она коjа jе састављана од пожељних, из врло малог кадровског резервоара, ниjе имала ни шансу да се брзо снађе и успиjе. Jедина снага коjу смо "ми" имали била jе у огромном политичком искуству, а понашали смо се као незналице, незасито и халапљиво. Данас смо ту гдjе jесмо, у jедном опасном "нигдjе и ништа"! Данас jе моjим колегама "пуна капа" оно што jе до jуче било "празна шака"! Срушена jе Влада коjа ниjе била по нашоj вољи, а родиће се нова коjа jе извjесно по туђоj. Одjедном, као да се све десило мимо нас и као да нико ниjе крив - рекао је Даниловић.

Он је поновио  да му искрено указивање на разлоге овог политичког пропадања неће дониjети славу.

- Извjесно, добићу и старе и нове неприjатеље jер би требало ваљда да сада само некако спасимо живу главу. Не спасава се глава, међутим, кад нанос властитог гноjа и ђубрета дође до носа. Тада се већ запомаже за помоћ, а онаj коjи нам пружи руку да нас ишчупа на суво већ сjутра ће наплатити своjу услугу. Узалудно jе што ових дана лидери ДФ говоре да неће у нову Владу. Неће, наравно, ни они ни jа, али не зато што jе то наша жеља него jе туђе наређење. Та изjава имала jе смисла и државничку снагу оног септембра 2020, приjе него иjедан Палмер или Ескобар заусте да тако нешто предложе. Правилна политичка процjена jе наскупљи дио политике. У политици не важи она народна; " тражи и даће ти се" - важи супротна: "не тражи ако не знаш да ћеш и добити"! И све ово знаjу многи од вас, па jе jасно да не пишем како бих писањем промиjенио оно што jе било, нити придобио оне коjе већ ниjесам. Важан jе наук jер смо у блату до гуше. Важан jе због оног што ће бити сjутра. Из овога блата може се само заjеднички и много паметниjе него до сада. Слаба jе утjеха што ћемо сви упрти прстом у издаjника или више њих. Издаjници су посљедица лоше вођене политике, чедо коjе изњише свако смутно вриjеме - истакао је Даниловић.

Он је рекао да наша будућност ниjе ни у "македонском" ни у коjем другом сличном моделу, већ је она у jединству и отменоj политици, у мудрости коjа нам тако силно недостаjе.

- Ни jедан народ у Црноj Гори нема своjе аутентичне представнике у Парламенту. Не враћаjмо ствари на почетак, на вриjеме приjе Побjеде, jер jе српском народу наjдужи пут од почетка до слободе и равноправности - увиjек jе тако било. Признати властите политичке грешке и одговорност љековито jе. То признање jе већ више од пола циjеле истине. И не тражи се ничиjа глава уз то признање, напротив. Треба нам потом заjедничка стратегиjа за наредне мjесеце, и кривих и правих, како нас не би задесио заjеднички историjски пораз од коjег се скориjе неће опоравити ни наше потомство. Ово што имамо данас jе свршена ствар коjа се данас не лиjечи - имали смо вриjеме за то и искористили га да помогнемо онима коjи су нам и у губитништву упорно копали jаму - казао је лидер Уједињене ЦГ. 

Како је рекао "сви смо 30. августа 2020, од Бога и од људи добили прилику да се промиjенимо, да почнемо нове животе, па и нове политике не заборављаjући никада одакле смо кренули".

- А одмах смо заборавили на ону народну "зло рађење, готово суђење". И не само њу него и сваку коjа нам се нудила као наук. Тешко нама с нама; "знаш ти нас ..." што би рекао Ћопић - закључио је Горан Даниловић.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 06:21