Demokrate Budva / -DEMOKRATE BUDVA
12/06/2022 u 10:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Демократе: Рjешење проблема буке jедноставно - потребна већа професионалност инспекција

Они истичу да први конкретни потези у смjеру рjешавања ових проблема повучени су у вриjеме мандата Драгана Краповића

Рjешење проблема буке jе jедноставно. Општину Будва и њене грађане не кошта ни цент, напротив, доноси вишеструку корист. Има позитиван утицаj на здравље и ставља наш град на мапу озбиљних туристичких дестинациjа. Jедино што jе потребно jе професионализам у раду инспекциjских служби, на првом мjесту Комуналне полициjе и инспекциjе, политичка храброст извршне власти и фаворизовање jавног интереса у односу на интерес бахатих и неваспитаних поjединаца, поручиле су будванске Демократе.

 - Приjе неколико дана jавност jе могла да се упозна да jе одржан састанак представника будванских угоститеља и хотелиjера са представницима Управе полициjе и Комуналне полициjе и инспекциjе, као и представника двиjе мjесне заjеднице. Тема састанка био jе проблем буке. Већ децениjама слушамо од разноразних политичких „визионара“ и одређених привредника о потреби стварања аутентичног туристичког производа и, како jе радо папагаjски понављала новокомпонована каста познаваоца свjетских трендова, стварања будванског „бренда“ коjи би jе учинио препознатљивом на међународном туристичком тржишту. Пажљив одабир „бренда“, у њиховоj интерпретациjи привукао би у Будву платежно наjпотентниjе, тзв. елитне туристе око коjих бисмо се грабили са Монте Карлом, Сен Тропеом, Малдивима и другим по луксузу познатим дестинациjама широм свиjета - наводе из ове партије.

Како додају, упоредо са том причом, Будва jе урбанистички уништена, културно деградирана и материjално опљачкана од претходног режима, због чега су многи будвански политички прваци робиjали или су недоступни црногорском правосуђу. 

 - Док смо маштали о туристичкоj елити, наша политичка „елита“ jе пунила џепове, а касниjе и затворе. У међувремену jе ипак створен будвански бренд. Будва jе препозната кроз термин „будванизациjа“ коjи представља синоним за урбанистичко дивљање и нелегалну градњу и енормну буку на коjу се годинама жале наши мjештани и посjетиоци. Бука jе била наjчешћи разлог због коjег су посебно посjетиоци из земаља Западне Европе незадовољни напуштали наш град. Како некоме обjаснити да на одмору не може да одмара? -упитали су они.

Демократе истичу да први конкретни потези у смjеру рjешавања ових проблема повучени су у вриjеме мандата Драгана Краповића.

 - Обрисано jе 250 привремених локациjа са будванског шеталишта, уведен мораториjум на градњу, покушано стављање ван снаге погубних ДУП-ова коjи су урнисали Будву (нисмо имали подршку коалиционих партнера) и уклоњено више бучних угоститељских обjеката из контакт зоне Старог града. Били су то пионирски кораци у смjеру прекида са катастрофалном праксом девастациjе простора од коjег сви живимо и смањења енормне буке коjоj смо изложени од стране поjединих бахатих власника угоститељских обjеката, по правилу сезонског карактера - наводе они.

Претходна Влада jе, како истичу, спорне урбанистичке планове коначно ставила ван снаге. Вjеруjу да ће будућим плановима простор Будве бити хуманиjе третиран. 

 - Остаjе проблем буке. Ево предлога рjешења проблема: Законом о туризму и угоститељству предвиђена jе обавеза инсталирања лимитатора буке за све угоститељске обjекте коjи посjедуjу електроакустичне уређаjе. Дакле, на данашњи дан, ни jедан угоститељски обjекат коjи емитуjе музику не може да има легално Рjешење за рад, ако нема инсталиран лимитатор буке. Потребно jе само да инспекциjске службе обиђу терен, провjере да ли обjекти испуњаваjу услове за рад (уграђен лимитатор буке jе по Закону обавезан) и поступаjу у складу са своjим овлашћењима према угоститељским обjектима коjи крше Закон.  Рjешење за рад се може и укинути за све обjекте коjи не испуњаваjу Законом предвиђене услове. О новчаним казнама коjе су предвиђене за прекршиоце, сматрамо да ниjе потребно посебно говорити - закључују Демократе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:19