Фото: Скупштина / - IGOR SLJIVANCANIN
17/05/2022 u 14:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ђуровић: Црна Гора остаје посвећена чланству у НАТО, наша намјера да постанемо прва наредна чланица ЕУ

Предсједница је нагласила да је убрзање процеса приступања Европској унији главни мотив и циљ што је у Црној Гори дошло до промјене парламентарне већине и избора 43. Владе.

Предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић састала се данас са амбасадором Републике Финске у Црној Гори, Нј.Е. Кимом Лахдервитом. 

Предсједница Ђуровић је исказала задовољство чињеницом да Црна Гора и Република Финска дуго његују пријатељске односе и уважавају међусобна стратешка опредјељења, те истакла да вјерује да ће се плодотоворна сарадња наставити и у наредном периоду.

Предсједница је нагласила да је убрзање процеса приступања Европској унији главни мотив и циљ што је у Црној Гори дошло до промјене парламентарне већине и избора 43. Владе. 

-Црна Гора остаје стратешки опредијељена и посвећена чланству у НАТО-у и наша је намјера да постанемо прва наредна чланица ЕУ- саопштила је предсједница Ђуровић, додајући да је свјесна да је пред Црном Гором још пуно посла, али да вјерује да има довољно спремности и одговорности свих политичких субјеката за покретање политичког дијалога.

Предсједница је истакла да су први кораци ка испуњавању обавеза на путу приступања ЕУ већ видљиви. У том смислу, нарочито је указала на рад Специјалног државног тужилаштва као позитиван примјер који показује да Црна Гора жели да буде држава владавине права и да нико не смије бити изнад закона.

Амбасадор Лахдервит је нагласио да је изузетно задовољан што црногорски парламент поново функционише. Такође, казао је да је Република Финска спремна да пружи сваку врсту подршке Црној Гори на њеном путу ка ЕУ. Нагласио је да се нада да ће се процеси, који су до сада били на чекању, покренути и додао да је свјестан да то неће бити једноставно, али да вјерује да ће Црна Гора успјети у томе.

Што се тиче безбједносне ситуације, амбасадор Лахдервит је саопштио да би требало данас или сјутра да се формализује одлука његове земље о аплицирању за чланство у НАТО-у, како је то већ урадила Шведска. Предсједница Ђуровић је указала да тренутно у Европи постоје различити изазови, те да охрабрује чињеница што у Финској постоји висок ниво националне сагласности око тако важног питања какво је приступање НАТО савезу, и истакла да ће Црна поштовати опредјељење Републике Финске да самостално одлучује о свом стратешком курсу. 

Предсједница Ђуровић и амбасадор Лахдервит су се сагласили да је због рата на тлу Европе туризам у овом тренутку пред посебним изазовом. Будући да је туризам једна од главних грана економије Црне Горе, предсједница Ђуровић је казала да очекује од чланица ЕУ и Европске комисије подршку Црној Гори као држави кандидату због евидентног изостанка руских и украјинских туриста. Поручила је да су и држављани других земаља добродошли јер је, како је рекла, Црна Гора „безбједна туристичка дестинација и добар домаћин свим својим гостима“. 

Предсједница Ђуровић је нагласила да су, поред туризма, за Црну Гору веома значајне стране инвестиције, гдје су као партнери нарочито препознате и пожељне државе са високим стандардима заштите животне средине, те да очекује више инвеститора из Републике Финске у наредном периоду. 

Заједнички је закључак да је успостављање нових директних авио линија на релацији Црна Гора – Република Финска од посебног значаја за обје државе и да том питању треба посветити потребну пажњу у будућности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 17:30