Danijela Đurović / - IGOR SLJIVANCANIN
09/12/2022 u 09:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Đurović: Korupcija sistemski problem crnogorskog društva

Prema njenim riječima, razarajući efekat korupcije ugrožava vitalne funkcije države i blokira bilo kakvu značajniju društvenu reformu

Korupcija je sistemski problem crnogorskog društva koji postoji decenijama i koji uveliko opterećuje naše građane, ali i državu, kazala je predsjednica Skupštine Danijela Đurović povodom 9.decembra, Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

“Država, čiji je osnovni strateški cilj pristupanje Evropskoj uniji, ne smije biti podložna korupciji, već mora pronaći najbolje metode borbe protiv ove pošasti koja izjeda naše društvo”, istakla je Đurović u izjavi za medije.

Prema njenim riječima, razarajući efekat korupcije ugrožava vitalne funkcije države i blokira bilo kakvu značajniju društvenu reformu.

“Nesporno je da korupcija podriva vladavinu prava i slabi povjerenje javnosti u javne institucije. Korupcija, kao opasna pojava, prodire u sve segmente društva i predstavlja krivično djelo kojim se ugrožava politički, ekonomski, privredni i moralni razvoj i prosperitet svake države”, navodi Đurović.

Nakon političkih promjena u Crnoj Gori 30. avgusta 2020. godine bilo je, kaže Đurović, neophodno napraviti diskontinuitet sa ranijom praksom djelovanja političkih struktura i sprovesti istrage protiv onih koji su se ogriješili o građane i državu.

“Korak ka tome jeste skoro usvajanje Zakona o porijeklu imovine, čime će se konačno stvoriti preduslovi za preispitivanje porijekla imovine svakog državnog funkcionera i pojedinca, bez razlike kojoj političkoj strukturi pripada”, navodi Đurović.

Kako je istakla, najveća prijetnja demokratiji je korupcija onih koji su izabrani da vode, a takođe nijedna spoljna prijetnja ne može se mjeriti snagom korupcije koja postoji unutar sistema.

“Kao predsjednica Skupštine Crne Gore, zalagaću se za otvoren, transparentan i ozbiljan pristup u borbi protiv ove pojave koja ugrožava temelje naše države, kao i za stvaranje jakog zakonskog okvira koji će omogućiti da se uhvatimo u koštac sa njom temeljno i odgovorno. Neselektivna borba protiv korupcije je istinski patriotizam”, poručila je Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 00:42