Sastanak predsjednika, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i ministra turizma Bugarske / - SKUPšTINA
21/10/2024 u 13:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đurović sa Miloševim: Potrebno uspostaviti avio-liniju između Crne Gore i Bugarske

Predsjednik Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Dejan Đurović sastao se danas sa ministrom turizma Bugarske Evtimom Miloševim. Đurović i Milošev su razgovarali o aktivnostima Odbora i Ministarstva turizma Bugarske, nadležnostima u oblasti turizma u Crnoj Gori i Bugarskoj, kreiranju zajedničkog proizvoda i ponude, potrebi uspostavljanja avio-linije između Crne Gore i Bugarske i regionalnom povezivanju.

Sastanku su prisustvovali I Stefan Dimitrov, ambasador Republike Bugarske u Crnoj Gori, Polina Krasteva Karastojanova, savjetnica u Ministarstvu turizma Bugarske, Marija Georgijeva Džerekarova, šefica Odjeljenja za odnose sa javnošću, Vasil Durev, zamjenik šefa misije u Ambasadi Republike Bugarske u Crnoj Gori, Dimitar Tučkov, šef ekonomskog odjela u Ambasadi Republike Bugarske u Crnoj Gori, Krasimir Evtimov Tasev, Odjeljenje za odnose sa javnošću i zamjenik predsjednika Odbora Oskar Huter.

image

Sastanak predsjednika, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i ministra turizma Bugarske

- SKUPšTINA

- Turizam je najveća privredna grana u Crnoj Gori i neophodna je raznovrsnija ponuda i baziranje ekonomije i na drugim privrednim granama - kazao je Đurović.

On je ukazao na značaj uspostavljanja saradnje između Bugarske i Crne Gore i razmjeni iskustava dvije države.

- Iskustvo Bugarske u pripremi zimske turističke sezone je značajno pomoglo Crnoj Gori - kazao je Đurović i ukazao na potencijale za razvoj sportskog turizma, planinarenja, kulturnog i vjerskog turizma.

image

Sastanak predsjednika, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i ministra turizma Bugarske

- SKUPšTINA

Upoznao je prisutne sa planovima razvoja saobraćaja i poljoprivrede, statusu pripreme prostornog plana Crne Gore koji je osnov za razvoj države do 2040. godine, problemima sa kojima se suočava aerodrom Tivat kada su u pitanju noćna slijetanja. Ukazao je na značaj regionalnog uvezivanja tržišta, ističući Albaniju kao pozitivan primjer razvoja turizma i porodičnog biznisa i privlačenja turista uz velike akcije na paket aranžmane što Crnoj Gori nedostaje. Predstavio je Unesko područja u Crnoj Gori, naglasio značaj vinskih puteva, kao turističke ponude, i istakao da je Crna Gora dio adriatik rute koja ide od Pariza do Atine.

- Crna Gora ima veliki problem preizgrađenosti objekata na primorju, a naša država ima obavezu, propisanu Barselonskom konvencijom, da nema gradnje 100m od obale - kazao je Đurović.

image

Sastanak predsjednika, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje i ministra turizma Bugarske

- SKUPšTINA

Naveo je primjer Španije koja je uspjela da se izbori sa tim problemom.

Evtim Milošev, ministar turizma Bugarske, istakao je da je Bugarska prijatelj i podrška Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji i izrazio zadovoljstvo zbog sastanka sa predsjednikom Odbora. Naglasio je da je održivost u turizmu osnovni princip na kojem treba zasnivati razvoj i predložio kreiranje jedinstvene ponude zasnovane na specifičnostima Bugarske, Albanije i Crne Gore, što bi kao jedinstven turistički paket bilo interesantno turistima i imalo veću tržišnu vrijednost. Podržava bratimljenje starih prijestonica Bugarske i Crne Gore, ali je mišljenja da je neophodna bolja povezanost za realizaciju projekata i podržao uspostavljanje avio-linije između dvije države. Mišljenja je da je potrebno integralno pristupiti planiranju u turizmu kako bi se izbjegli problemi kakve je donijela kovid kriza. Ukazao je na značaj ulaska Crne Gore u Evropsku uniju i Šengen zonu. Istakao je važnost rada svih u sektoru turizma, kako državnih i lokalnih institucija, tako i različitih udruženja i nevladninih organizacija koje radi u ovoj oblasti. Podijelio je iskustvo posjete Boki kotorskoj i podržao planove vezane za unaprjeđenje kulturnog i zdravstvenog turizma. Mišljenja je da je specifičnost regiona u jedinstvenoj gastronomskoj ponudi, čime se može biti konkurentan na tržištu.

Oskar Huter, zamjenik predsjednika Odbora, ukazao je na značaj unaprjeđenja odnosa između Crne Gore i Bugarske, uspostavljanju bliskije saradnje, jer ove dvije zemlje odlikuje i porodična i istorijska povezanost. Mišljenja je da bi iskustvo Bugarske u uspostavljanju sistema u turizmu i uvezivanja turističkih organizacija mnogo pomoglo Crnoj Gori. Ukazao je na važnost uspostavljanja prijateljskih odnosa između Prijestonice Cetinje, kao središta kulturnog turizma, i bugarskih gradova. Ukazao je na važnost uspostavljanja avio linije između Bugarske i Crne Gore i značaj vjerskog turizma kao dijela paketa regionalne turističke ponude, jer prednost vidi u umrežavanju tržišta i ponuda.

Zaključeno je da je u narednom periodu potrebno uspostaviti bliskiju saradnju između dvije države i poručeno da je važno da Crna Gora do 2028. godine bude 28. država članica Evropske unije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 13:28