/ foto: Građanska alijansa
22/04/2024 u 17:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

GA: Put ka rodnoj ravnopravnosti u crnogorskim lokalnim zajednicama

Seminar “Jačanje kapaciteta žena u politici: procjena postojećih vještina i znanja i izrada plana obuka”, na kojem su prisustvovale odbornice ženskih odborničkih klubova iz više crnogorskih opština, bio je sjajna prilika da se dodatno poradi na podizanju kapaciteta lokalnih odbornica u smislu njihovih vještina u politici, ali i njihovog doprinosa unapređenju lokalnih zajednica, saopštili su iz Građanske alijanse (GA).

Almasa Rizvanović iz Kancelarije za rodnu ravnopravnost, prezentovala je primjere rodnih aspekata iz nadležnosti lokalne zajednice. Podsjetila je da su rodna ravnopravnost i nediskriminacija na osnovu pola osnovna ljudska prava i da rodna ravnopravnost kao takva podrazumijeva jednako uživanje prava muškarca i žena.

Govoreći o integrisanju rodnih perspektiva, kako navode u saopštenju, istakla je da ona podrazumijeva da se rodna perspektiva mora integrisati u sve javne institucije, mehanizme političkog djelovanja, statistike i politike sa ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti.

- Rodna ravnopravnost je politički cilj, a integrisanje rodne perspektive sredstvo da se taj cilj ostvari – zato je potrebno ukloniti sistemske i strukturne uzroke rodnih nejednakosti. Tako su preporuke da se rodni aspekt uključi u projektovanje razvoja i planiranje u opštini i u strateške dokumente koji projektuju razvoj opštine (npr. sagledavanje i identifikovanje potreba žena i muškaraca; ravnopravno učešće u utvrđivanju prioriteta i odlučivanje o prioritetima; ljudski resursi kao razvojna komponenta i pokazatelji koji govore o njima), angažovanje stručnog i ekspertskog potencijala žena itd. Kad su u pitanju prostorni urbanistički planovi, prilikom kreiranja i usvajanja planova, potrebno je uključiti posebne potrebe žena i muškaraca, npr. zapošljavanje, pristup uslugama, kulturni život, obrazovanje (teritorijalni razmještaj škola), porodične obaveze, zdravstvena zaštita (tip ustanove, opremljenost, mreža, zdravstvena služba na selu) - kazali su iz GA.

Po pitanju budžeta utvrđeno je, kažu, da je neophodno raditi na rodnoj analizi budžetskih sredstava i njihove namjene, učešću institucionalnih mehanizama za rodnu ravnopravnost u postupku kreiranja budžeta, nadzoru nad trošenjem budžetskih sredstava, sagledavanju efekata budžeta i korišćenja budžetskih sredstava na položaj žena i muškaraca u opštini.

Govoreći o uslovima za razvoj preduzetništva, istaknuto je da je potrebno identifikovati potrebe i probleme lokalnih preduzetnica, njihovo povezivanje, ali i organizovanje edukacija za otpočivanje biznisa.

Trenerica za strateško planiranje, Lidija Brnović, govorila je o značaju obrazovanja u politici i specifičnostima procesa učenja kod odraslih osoba.

Istakla je da je obrazovanje sistemski i organizovan proces u službi vođenja efektivnih politika i ličnog razvoja i osvrnula se na mogućnosti za sticanje znanja i vještina u političkim partijama iz kojih odbornice dolaze. Govoreći o planu razvoja vještina, istakla je da je njihova svrha u postizanju određenih ciljeva koji iako će biti usklađeni sa trenutnim i dugoročnim ciljevima partije, sami plan se oblikuje oko vještina pojedinca/ke.

- Tu je jako važno i lobirati, odnosno, steći vještinu da se na uglađen način ostvare ciljevi partije. Zato stranka mora ulagati vrijeme i resurse kako bi osigurala da svi imaju pristup najefikasnijim resursima za obuku za svoje potrebe. Plan razvoja vještina ujedno pomaže odbornicama da se usredsrede na ono što žele da postignu u kratkom i dugoročnom periodu i omogućava im da isplaniraju akcije koje treba da preduzmu kako bi postigli svoje ciljeve i ciljeve ženskih odborničkih klubova - kazala je ona. 

Utvrđeni su znanja i vještine neophodni za uspješno bavljenje politikom, te su kroz praktične primjere odbornice prošle kroz javni nastup, uvjeravanje, istraživanje, prikupljanje sredstava, lobiranje, pregovaranje, odnose sa medijima, planiranje događaja, upravljanje kampanjom i grassroots organizovanjem.

Aktivnost je dio projekta “Platforma za kreiranje mreže ženskih odborničkih klubova u Crnoj Gori” koji Građanska alijansa sprovodi uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 20:40