/ - фото: ВЛАДА ЦГ
26/01/2022 u 20:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Градиће прву фазу луке Вирпазар са пратећим објектима

Главни циљ овог пројекта је побољшање повезаности између земаља региона кроз развој мултимодалног саобраћаја

На сједници Владе Црне Горе усвојена је Информацију о изградњи I фазе луке Вирпазар са пратећим објектима, која се имплементира у оквиру INTERREG IPA пројекта прекограничне сарадње Албанија, Црна Гора, Италија мултимодална транспортна повезаност (ALMONIT MTC).

- Главни циљ овог пројекта је побољшање повезаности између земаља региона кроз развој мултимодалног саобраћаја и успостављање унутрашњих пловних путева и поморских линија. У склопу Пројекта, одобрена финансијска средства у износу од 2.440.000,00 еура су усмјерена на припрему пројектне документације и изградњу I Фазе луке Вирпазар. На основу издатих Урбанистичко-техничких услова, Министарство капиталних инвестиција је приступило изради Идејног рјешења Граничног прелаза Вирпазар, као и Идејног и Главног пројекта прве фазе Луке Вирпазар- саопштено је из Владе.

На основу Главног пројекта, Министарство је расписало тендер за извођење радова на изградњи луке са пратећим објектима, 29. новембра 2021. године.

Разматрањем примједби на Елаборат процјене утицаја на животну средину дошло се до закључка да одређене ставке, конкретно оне које се односе на зону заштите локације која је предвиђена за изградњу луке Вирпазар (у складу са ДСЛ) и нулто стање биодиверзитета, онемогућавају реализацију пројекта у предвиђеном року.

Имајући у виду значај пројекта, Влада је задужила надлежне институције да доставе изјашњење по спорним питањима и пронађу модел за превазилажење свих захтјева који оспоравају даљи ток имплементације пројекта.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 16:33