Милена Гвозденовић / - Милена Гвозденовић
10/10/2021 u 12:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гвозденовић (ЦДТ): Гдје је нестао изборни Одбор?

Гвозденовић је истакла да су посланице и посланици дужни да објасне јавности зашто опструирају најважније реформе, да бирачима кажу зашто су изневјерили њихова очекивања

Центар за демократску транзицију (ЦДТ) позива посланичке клубове да наставе активности у Одбору за свеобухватну реформу изборног и другог законодавства (Одбор), како би се коначно створили услови за спровођење фер и слободних избора.

 - Представници у Одбору нису показали политичку вољу за конкретним изборним реформама, па је ово радно тијело доживјело крах. Политички интереси су за већину партија у Парламенту важнији од интереса друштва и потребе да Црна Гора добије фер и демократски изборни процес - казала је замјеница програмског директора ЦДТ-а Милена Гвозденовић.

Како је напоменила, уколико се у ове пријеко потребне реформе не крене одлучно, посланици су дужни да јавности објасне шта се то за неколико мјесеци догодило па је једно од кључних изборних обећања постало маргинално и небитно.

 - Како смо дошли до ситуације да бирачки списак сада више није важан у сусрет локалним, предсједничким или ванредним или редовним парламентарним изборима? Како је прича о партијском запошљавању и другим злоупотребама државних ресурса ради остваривања бољег изборног резултата постала ирелевантна? Гдје је нестала идеја о увођењу отворених листа како би се повећала конкуренција унутар партија и пружила значајнија прилика грађанским иницијативама да учествују у изборима? Да ли је одједном законито и транспарентно финансирање партија постало безначајно, јер постоје много важније теме као што су “бог, домовина, нација” или неко жели задржати статус qуо који омогућава лов у мутном'? - упитала је она.

Гвозденовић је истакла да су посланице и посланици дужни да објасне јавности зашто опструирају најважније реформе, да бирачима кажу зашто су изневјерили њихова очекивања.

 - Коначно, дужни су да се врате у посланичке клупе, да раде свој посао и спроводе реформске процесе који се од њих очекују.  Такође, посланици су дужни да објасне зашто овим начином политичког дјеловања успоравају процес европских интеграција, односно, испуњавање овог веома важног политичког критеријума за чланство у Европској унији - закључује она.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

12. maj 2024 14:35