Ivanović i Gerapatritis / - MVP
11/03/2024 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović u Atini: Crna Gora i Grčka prijatelji i saveznici, snažna podrška procesu evropske integracije

Kao prijateljske zemlje i saveznice, Crna Gora i Grčka su posvećene kontinuiranom jačanju bilateralnih odnosa, utemeljenih na bliskim vezama i dodatno osnaženih podrškom Grčke našoj evropskoj budućnosti, ocijenjeno je tokom razgovora ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa ministrom Grče Jorgosom Gerapatritisom.

Ivanović boravi u zvaničnoj posjeti Grčkoj.

- Crna Gora je zahvalna Grčkoj na političkoj i ekspertskoj podršci koju nam pruža u reformskim procesima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, ali i evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Kao zemlja koja je najdalje odmakla u procesu pregovora, veoma cijenimo privrženost principu napredovanja u pregovorima prema individualnim zaslugama, kazao je ministar Ivanović.

Govoreći o mogućnostima unaprjeđenja bilateralnih odnosa, istakao je da postoji prostor za njihovo dalje jačanje, naročito u oblastima ekonomije, turizma, kulture i obrazovanja.

- Grčka se snažno zalaže za bržu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju i to kroz dva pravca djelovanja. Prvi je da nastavimo da budemo promoter učlanjenja, a drugi da vam pružimo svu potrebnu, ekspertsku podršku u integracionom procesu. Kao zemlja partner i saveznica, želimo da vas vidimo u EU što prije, istakao je ministar Gerapetritis.

On je ocijenio značajnom dinamiku političkog dijaloga na visokom nivou, istakavši da treba dodatno raditi na jačanju ekonomske saradnje između dvije zemlje.

image

Ivanović i GerapatritisIvanović i Gerapatritis

- MVP
image

Ivanović u Grčkoj

- MVP

Pored susreta sa domaćinom, prvog dana posjete ministar Ivanović se sastao i sa potpredsjednikom Skupštine Janisom Plakiotakisom. Tokom razgovora je ukazano na važnost širenja oblasti bilateralnih kontakata, a sagovornici su ocijenili da odličnim odnosima doprinosi i veoma dobra parlamentarna saradnja, kao i da Grčka i Crna Gora, kao zemlje koje dijele temeljne vrijednosti i pravce razvoja, treba da se fokusiraju na brojne potencijale za intenziviranje saradnje.

Ministar je danas položio vijenac na grob crnogorskog generala Vasa Brajovića Mavrovunjotisa, koji je igrao veoma značajnu ulogu u grčkom ratu za nezavisnost od 1821. godine i koji je preminuo u Atini 1847. godine. Nakon ceremonije polaganja vijenca, razgovarao je i sa crnogorskim kadetima koji se obrazuju na grčkim vojnim školama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 11:13