Ivanović u Stejt Departmentu / - FOTO: MVP
03/02/2024 u 09:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ivanović u Stejt Departmentu: Snažna podrška SAD-a reformama na evropskom putu

Američke investicije u ovoj, ali i svim drugim oblastima, su veoma dobrodošle u Crnu Goru, kazao je Ivanović, govoreći o investicionim potencijalima ali i napretku ostvarenom na planu obezbjeđivanja alternativnih izvora energije

Crna Gora i SAD su saveznice i strateški partneri, poručeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića u Stejt Departmentu sa visokim predstavnicima američke administracije, koji su istakli snažnu podršku reformama na evropskom putu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, u fokusu razgovora bilo je jačanje bilateralne saradnje, kao i podrška SAD-a reformama i unaprjeđenju demokratskih kapaciteta crnogorskog društva.

Sa pomoćnikom državnog sekretara za energetske resurse Džefrijem Pjatom, razgovarao je o mogućnostima za dinamiziranje saradnje u oblasti energetike, sa posebnim osvrtom na projekte iz domena obnovljivih izvora energije.

- Američke investicije u ovoj, ali i svim drugim oblastima, su veoma dobrodošle u Crnu Goru - kazao je Ivanović, govoreći o investicionim potencijalima ali i napretku ostvarenom na planu obezbjeđivanja alternativnih izvora energije.

Pjat je pozdravio posvećenost Crne Gore izgradnji energetske nezavisnosti, istakavši da će SAD nastaviti da podržavaju takve politike, kao i da su zainteresovani za afirmaciju projektnih ideja i intenzivnije bilateralne kontakte u ovoj oblasti. Istovremeno je ocijenio važnim to što je Evropa uspješno smanjila energetsku zavisnost od Rusije u prethodnom periodu.

U razgovoru sa prvom zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za ekonomske poslove Ejmi Holman istaknut je obostrani interes za snaženje ekonomske saradnje.

image

Ivanović i Holman

- FOTO: MVP

Sagovornici su ocijenili da je pokretanje ekonomskog dijaloga između dvije zemlje izraz spremnosti i SAD-a i Crne Gore, da se posebno posvete ekonomskoj saradnji i iskorištavanju investicionih potencijala, imajući u vidu izražen interes američkih kompanija za ulaganja i pokretanje novih biznisa u Crnoj Gori.

Na liniji započetog dijaloga i formiranih radnih tijela, Ivanović i Holman su razgovarali o daljem planu aktivnosti i održavanju drugog sastanka, ocijenivši da je cilj ne samo ojačati ekonomsko partnerstvo sa Crnom Gorom, već kroz projekte podstaći dalji razvoj zemlje, a time i napredak ka pristupanju Evropskoj uniji.

Šef crnogorske diplomatije se sastao i sa zamjenicom pomoćnika državnog sekretara za demokratiju, ljudska prava i rad Nikol Čalik. Predstavio je vanjskopolitičke prioritete naše zemlje, među kojima posebno mjesto zauzima što skorija integracija u EU.

- U potpunosti smo posvećeni implementaciji reformi iz EU agende, to je apsolutni prioritet Vlade, ali i cijelog društva - istakao je ministar.

Ukazao je na namjeru Crne Gore da ostvari veću vidljivost na multilateralnom planu, prvenstveno kroz jačanje aktivnosti u okviru Ujedinjenih nacija, te na toj liniji, upoznao sagovornicu sa kandidaturom za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN za period 2026-2027.

Na sastanku je bilo riječi i o unaprjeđenju slobode medija, kao i o reformama izbornog sistema, u skladu sa preporukama ODIHR, što će, kako su kazali u Ministarstvu vanjskih poslova, predstavljati prioritet Vlade u narednom periodu. 

Ivanović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci SAD-a reformskim procesima u našoj zemlji, posebno kada je riječ o jačanju borbe protiv korupcije. Obostrano je izraženo zadovoljstvo saradnjom i napretkom koji je Crna Gora ostvarila u oblasti sprječavanja trgovine ljudima.

U okviru radne posjete SAD-u, ministar Ivanović je prisustvovao i Molitvenom doručku, koji se, tradicionalno, održava svakog prvog četvrtka u februaru, a pored sastanaka sa američkim zvaničnicima, tokom boravka u Vašingtonu, imao je odvojene susrete i sa predstavnicima tink tenk i akademske zajednice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 00:40