Emisija Okrugli sto, TVCG / - FOTO: RTCG
07/11/2023 u 21:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Izbor sedmog sudije Ustavnog suda ključni zadatak

Znamo u kakvim uslovima radi sudstvo danas. Parlament je dugo bio neoperativan, čeka nas dosta posla. Dužnost nam je da kompletiramo Ustavni sud i sudija mora biti predstavnik manjina. Albanski forum će u svemu tome dati doprinos, naveo je Camaj

Reforme u crnogorskom pravosuđu su neophodne, Ustavni sud je urušen i izbor sedmog sudije mora biti prioritet, kao i borba protiv korupcije i kriminala, ocijenjeno je u emisiji "Okrugli sto" na Parlamentarnom kanalu.

Kako je kazala Zdenka Popović iz Demokratske Crne Gore, aktivnosti Vlade će biti bolja regionalna povezanost, NATO put i brži put prema Evropskoj uniji i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Tu je i borba za bolji životni standard građana. Donošenje Zakona o PIO je prioritet nad prioritetima. Borba protiv korupcije i izbor sedmog sudije je takođe prioritet. Čast mi je što sam dio Demokrata koji su dali kandidate za bezbjednosni sektor. Vidjećete kako će ići naša borba i naše rezultate", dodala je Popović, prenosi portal RTCG.

Kako je kazao Nikola Camaj iz Albanskog foruma, trideset godina jednopartijske vlasti su učinile svoje.

"Dovelo je do toga da imamo rast korupcije i kriminala. Stoga, moramo imati  odgovorne ljude i kvalitetno sudstvo. Znamo u kakvim uslovima radi sudstvo danas. Parlament je dugo bio neoperativan, čeka nas dosta posla. Dužnost nam je da kompletiramo Ustavni sud i sudija mora biti predstavnik manjina. Albanski forum će u svemu tome dati doprinos", naveo je Camaj. 

On je iskazao podršku predlogu da Faruk Resulbegović bude sedmi sudija Ustavnog suda. 

Advokat Nikola Martinović kazao je da su političari postavili totalno pogrešnu tezu, da je Ustavni sud kriv za donošenje brojnih normi.

"U razvijenim državama to bi bilo prosto nemoguće. Iskustvo DPS-a koji je evoluirao je pozitivno iskustvo i ako bivši DF bude imao takvu politiku, radovaće me to. Ta partija je onda za svako poštovanje. Ne treba gubiti nadu da će DF od "srpskog sveta" prihvatiti evropske vrijednosti", rekao je Martinović. 

Prosječnog građanina, kaže, interesuje da mu vlast obezbijedi ono što je obećavala u kampanji.

"Vlast ne smije da se žali da prethodne Vlade, a mi imamo situaciju da se to upravo dešava kod nas. Zdravko Krivokapić se žalio na prethodnu Vladu, Abazović na Krivokapića, ova sadašnja vlast na Abazovića, a svi zajedno na DPS. Vlast to ne smije da radi", ocijenio je Martinović. 

Marko Pejović iz NVO "Uzor" istakao je da ukoliko se bude radilo kao prethodne tri godine i ako se budu na ključnim pozicijama postavljale osobe koje su politički podobne, onda Crna Gora nije na dobrom putu. 

"Pravosuđe u Crnoj Gori se suočava sa velikim problemima. Sam izbor sudija neće ništa riješiti, ali se svaka odluka Ustavnog suda problematizuje. Izbor Vrhovnog državnog tužica je jako važan za reformu tužilaštva i ukoliko bude dovoljno političke volje, imaćemo VDT-a jako brzo", zaključio je Pejović. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:02