Снежана Јоница / - Снежана Јоница
08/06/2021 u 11:43 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Јоница: Безбједност чувају телефонским сједницама

Оно што је проблематично је да је Вијеће за националну безбједност, које је формирано одлуком Владе 25. децембра прошле године, своју прву сједницу одржало тек 4. јуна и тада само именовало Абазовића за координатора Бироа

- Информација да је потпредсједник Владе Дритан Абазовић у петак именован на чело Бироа за оперативну координацију служби безбједности фрапантна је из политичког, правног и безбједносног угла, оцијенила је предсједница Социјалиста Црне Горе Снежана Јоница.

Она је, за Телевизију А1, казала да једина неспорна ствар то што је управо Абазовић именован на ту позицију, јер му то и припада по функцији потпредседника који покрива тај ресор.

- Оно што је проблематично је да је Вијеће за националну безбједност, које је формирано одлуком Владе 25. децембра прошле године, своју прву сједницу одржало тек 4. јуна и тада само именовало Абазовића за координатора Бироа. За пет мјесеци, у земљи која има толико проблема када је у питању безбједност, није било потребе да одрже ниједну сједница", указала је Јоница.

Она је додала да је шокантна информација, уколико је тачна, да је сједница Вијећа за националну безбједност одржана по наводима из медија онлајн, односно да она има сазнања да је одржана телефонским путем, додајући да је то супротно прописима о раду тог тијела.

"Сједница Вијећа се не може држати онлајн, нити телефонским путем, јер је то недозвољено. Пословник о раду Вијећа за националну безбједност је  прецизно прописује како се и на који начин одржавају сједнице, збоф специфичне надлежности и тема Којима се бави", навела је Јоница.

Такође, додала је она, брине чињеница да испада да су, за пет мјесеци, све активности које су рађене на координацији безбједносних служби на одређен начин неформално спровођене, јер нијесу рађене у оквиру тијела које је законом дефинисано да то ради.

Јоница је указала да је нетачна информација да је Биро за оперативну координацију сада први пут формиран, наводећи да се то десило још 2014. године.

- Била сам чланица првог сазива Вијећа, а ово је треће. Биро постоји од 2014.године. Добро знам што су све и како радили ранији сазиви Вијећа и Бироа, и што нису радили, и врло сам често критиковала све што је тада рађено. Зато ме брине што актуелна Влада, наша Влада - нечињењем пет мјесеци даје основа за критике. Не може се пет мјесеци несазивати Вијеће нити именовани Биро, него неформално координирати сектором безбједности, ако имамо законом прописано тијело које то ради", казала је Јоница.

Она је истакла да ће бити интересантно видјети како ће премијер Здравко Кривокапић поднијети извјештај о раду скупштинском Одбору за одбрану и безбједност.

- Живо ме интересује шта ће 30. јуна премијер Кривиокапић, јер је, по закону, обавезан да оде на сједницу скупштинског Одбора за безбједност, да каже у том Извјештају, шта је Вијеће радило првих пола године, шта је пет мјесеци чекао и шта је урадио за 20 дана осим што је телефонски изабрао Абазовића за чело Бироа", казала је Јоница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 16:28