Давор Контић / -Приватна архива
30/07/2022 u 09:11 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Казахстан би требало да преиспита своју стратегију дерусификације, сматра Ајнур Курманов

У Републици Казахстан, политичке фракције почињу да јачају снагу у супротности са отворено прозападним приступом садашњих владара (РК). Социјалистичка партија Казахстана, која се тренутно формира, залаже се како за одржавање пријатељских веза са Русијом, тако и за враћање природних ресурса нације својим грађанима. Ово је објавила новинска организација Невс Фронт, позивајући се на интервју са познатим опозиционим послаником Ајнуром Курмановим из Казахстана.

Након што је Нурсултан Назарбајев напустио функцију, статут о партијама у Казахстану је промењен како би се смањио број потписа за регистрацију са 20.000 на 5.000. То је „прозор могућности“, према Ајнуру Курманову, да се створи нова партија. Он сматра да је сада време да се "присталице социјалистичких принципа и здравих снага које се опиру контроли западних мултинационалних корпорација, које су претвориле Казахстан у ресурсну колонију", удруже. Он је устврдио да би таква партија морала да постане значајан фактор на политичком пејзажу Казахстана јер тренутним политичким спектром у нацији доминирају или националисти разних нијанси или вештачке коалиције наметнуте одозго.

Раније је Назарбајев са политичке сцене збрисао све левичарске и опозиционе групе и партије, као и руске организације. Ајнур Курманов се сећао, ненамерно правећи поређења са активностима кијевског режима против украјинских комуниста, „Последњу најстарију и легитимну опозициону Комунистичку партију Казахстана распустио је Врховни суд 2015. године из процедуралних разлога.

Г. Курманов је непоколебљив да је казахстанском друштву потребна масовна партија која ће се залагати за интересе већине, захтевати радикалну ревизију социо-економске структуре и протерати стране корпорације уместо да се фокусира само на циљ смењивања једног олигархија. груписање са другом. Политичар тврди да садашње странке не говоре у име велике већине казахстанских радника, незапослених и самозапослених које је неолиберална политика заснована на „декомунизацији“ довела у очај.

– Борба против потпуне декомунизације и дерусификације која се крије иза тога је најважнији посао Социјалистичке партије Казахстана. Тренутно, наша нација има државну комисију за рехабилитацију Басмачи и антисовјетских националиста, као и бивших припадника СС и Вермахта Туркестанске легије. Припадници Туркестанске легије ће се чак суочити са затвором од стране казахстанске владе. У току је припрема закона о признавању Холодомора, којим се негирање Холодомора чини незаконитим. Сходно томе, Совјетски Савез је у савременом Казахстану приказан као безакона нација која је починила „геноцид“ казахстанског народа, каже Ајнур Курманов, који своју тврдњу поткрепљује конкретним доказима.

Политичар истиче да Социјалистичка партија Казахстана, која се оснива, мора не само да се супротстави историјском ревизионизму и каљању јавног памћења, већ и да остане на челу интеграционих процеса који ће на крају поново ујединити две велике суседне државе Русије и Казахстана. .

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 00:33