Knežević i Bošković / - KNEžEVIć I BOšKOVIć
05/05/2022 u 20:21 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кнежевић: Катнић је учинио све да заташка случај Меденице; Бошковић: Шта ако полицајци Лазовић и Миловић нису криви?

- За нас ово није изненађење, већ само континуит заробљене државе у којој су криминални кланови јачи од ње - оцијенио је Кнежевић

Предсједник Одбора за безбједност и један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић истакао је да афере нису изненађење јер је ово само наставак заробљене државе у којој су кланови јачи од ње.

- Наш став је познат од раније да су дјели безбједносног сектора и правосуђа повезани са криминалним клановима како би они несметано дјеловали у ЦГ, региону и свијету. Да није било ЕУРОПОЛ-а и портала Либертас не би ови подаци и транскрипти изашли у јавност. За нас ово није изненађење, већ само континуит заробљене државе у којој су криминални кланови јачи од ње - оцијенио је Кнежевић гостујући на РТЦГ у емисији Аргументи.

Кнежевић је истакао да се овдје поставља основно питање - како су Беливук и Миљковић у октобру 2020. године могли да врше кривична дјела кад им је стављена забрана.

- Поставља се питање зашто је Милован Павићевић два три мјесеца након тога скинуо ту забрану. Поставља се питање ако су полицијски службеници били на вези са полицијом, да ли су они знали за сва убиства и шта су учинили да то спријече. Овдје се појављују Катнић и Чађеновић који у јануару 2021. године процјењују да нема кривичног дјела у дјеловању полицајаца - додао је он.

Поручио је да треба да се покрене поступак против Катнића и Чађеновића због оног што је синоћ урадио. Кнежевић сматра да је до сада СДТ морало да узме изјаве од полицајаца.

- Не желим никог да таргетирам али јавност мора да зна да ли у ЦГ постоје полицајци који на рачунима имају по 50 милиона еура - додао је Кнежевић.

Најавио је кривичне пријаве против Чађеновића и Катнића.

- Катнић је колико вечерас заслужио да буде саслушан и да му буде одређен тужилачки притвор - оцијенио је он.

Кнежевић је истакао и да криминалци могу кроз одређене услуге и новац да од тужилаца и судија добију одређене повластице.

Он је упоредио дешавања са Белведера и протесте 2015. године, те констатовао да је у оба случаја била иста постава полиције.

- Драго ми је господине Бошковићу да најављујете чишћење редова у полицији - додао је он.

Казао је и да грађани на Цетињу и у Подгорици имали право да протестују.

- Ово са Петром Кнежевићем је само увод, да кренете на Ракоњца и остале кадрове - рекао је Кнежевић.

Кнежевић је истакао да је срамота да се један митрополит онако устоличава на Цетињу.

Бошковић: Шта ако је Катнић у праву и полицајци нису криви?

Посланик ДПС-а и члан  Одбора за безбједност Предраг Бошковић истакао је да су се овим случајима Меденица и Лазовићем и Миловићем и раније бавили државни органи.

- Сигуран сам да ћемо доћи до одговора, и да ће се тужилац Нововић бавити тиме. Не бих да унапријед доносимо закључке - казао је Бошковић.

Бошковић је сигуран да ни нови специјални тужилац не би могао за кратко вријеме било шта да постигне поводом ових случајева..

- Није портал открио све ово, ово је открио ЕУРОПОЛ. Стране службе су дошле до података из криптованих телефона и прослиједили их свим службама у региону. Криминалне групе нису само у Црној Гори и нису само дјеловали на овом простору, него у региону - казао је Бошковић.

Кнежевић је исправио Бошковића, те навео да су подаци о Меденици у октобру били у Тужилаштву.

- Податке смо имали у октобру, нови тужилац ће све морати да објасни. Миливоје Катнић је учинио све да заташка овај случај и како би у овом случају само Лаловић био осумњичени. Имамо ту још нека имена, али се не повезују са Меденицом и сином. Осврнућу се и на други случај, ја сумњам да је значајни дио комуникације између кланова и полиције да то није прослијеђено надлежним органима и тужилаштво - додао је он.

Бошковић је упитао шта ако се испостави да је Катнић у праву и да ли се овим угрожава безбједност полицајаца Лазовића и Миловића.

- Ко ће им надокнадити штету, шта ако је у праву да у поступцима полицајаца нема елемената кривичног дјела. Пустимо надлежне органе да раде свој посао. Ја и даље вјерујем да оно што је Катнић синоћ казао тачно - додао је Бошковић.

Бошковић је навео да не зна да ли су полицајци Миловић и Лазовић у Црној Гори, али, како је додао, претпоставља да ако неко није крив, нема потребе да бјежи из Црне Горе.

- Што се тиче ДПС-а, ми ћемо увијек бити подршка институцијама да се баве својим послом - истакао је Бошковић.

Поручио је и да је веома битно да се ово доведе до краја и да Тужилаштво то процесуира без утицаја медија.

Бошковић је на питање о дјеци функционера казао да не треба да се генерализује, те да има и дјеце која су врло пристојна.

- Неке ствари долазе из кућног васпитања, неки са других страна. Највећа смо партија и нормално је да имамо велики број људи који покривају функције. Немојте да лијепите етикете ДПС-у - рекао је Бошковић.

Он је истакао да има позитивно мишљење о новом специјалном тужиоцу Нововићу и додао да је преостало да се види хоће ли се он одупријети притисцима медија и партија.

Осврћујући се на случај полицајца Петра Кнежевића да су догађаји од 4. и 5. септембра били највећи безбједносни изазов у Црној Гори и почетак краја тадашње парламентарне већине.

- Није било коктела, нити гурања од стране Вељовића. Инсистираћемо на томе да ко год буде из Управе полиције одговара ако буде злоупотребио положај и да не остане у полицији ако је прекршио овлашћења. Надлежни органи нек се позабаве Кнежевићем, нек утврде чињенице и то ријеше до краја - нагласио је Бошковић.

Установио је да ником не служи на част онакво устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

- Ово је нешто што руши и повјерење у религијску институцију. Они су мени дали орден и опет би помогао. Ја се тога не стидим. Вратио сам орен јер је Амфилохије рекао да ће тражити од Сабора да ми одузму орден. Ја сам рекао кад сам видио коме је све црква давала орден и убицама и криминалцима, вратио сам орден - додао је.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:03