/ Фото: Лазар Ружић
15/11/2021 u 17:56 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кордић: Kључна именовања у правосуђу морају бити плод договора

Политичку одлуку о прихватању нових чланица доносе актуелне државе чланице ЕУ једногласно и искључиво од њих ће зависити временски тренутак стицања чланства, казала је она

Сматрам позитивним то што је у центру друштвене дебате чланство Црне Горе у Европској унији (ЕУ), иако појединачни актери имају различите визије како доћи до тог циља. Оваква дебата је потребна нашем друштву јер суштина актуелних процеса јесте да се постепено долази до вишег нивоа разумијевања процеса приступања, казала је у разговору за "Дан" Зорка Кордић, главни преговарач са ЕУ.

Према њеном мишљењу, дијалог око кључних именовања у правосуђу је могућ.

– Није само важно да реформа правосуђа и тужилаштва уведе виши степен професионалности и независности у раду, те повећање правоснажних пресуда за корупцију и организовани криминал, него и да се до те реформе дође кроз дијалог и компромис. Вјерујем и да су сви политички актери досљедни својим политичким програмима који у први план стављају европску интеграцију Црне Горе, вођени очекивањима наших грађана- додала је она.

Акциони план у припреми

Извјештај Европске комисије (ЕК) за Црну Гору Кордић оцјењује као избалансиран и реалистичан у снажним порукама да је реформа владавине права заједнички пројекат све три гране власти, па Влада, парламент и правосуђе морају показати снажнију ангажованост и одговорност.

– Тежиште је на политичким партијама које су дужне да обезбиједе дијалог у циљу кључних именовања у правосуђу. Ми припремамо акциони план адресирања препорука Европске комисије из извјештаја који фокус ставља на принцип одговорности ресора и кључне активности које треба остварити до објављивања наредног извјештаја – казала је Кордић.

Она овогодишњи извјештај сматра мотивишућим.

–Због тога што је он препорукама окренут ка будућности. Такође и због његовог транзиционог карактера, јер је сачињен за извјештајни период јун 2020 – јун 2021, те једним дијелом захвата учинке претходне, а нешто мањим дијелом учинке актуелне владе – рекла је Кордић.

Како је додала, јасно и реално очекивање Владе је да се до краја 2024. достигне унутрашња спремност за чланство. То значи да ће се до тада завршити обавезе које воде закључењу преговора и припремити систем за пуно спровођење правне тековине ЕУ.

– То је задати временски оквир за испуњавање услова за чланство и ова одредница служи нашој администрацији да са јасном визијом ради на транспоновању правне тековине ЕУ у домаће законодавство и припрему наших институција за њену примјену. То је и суштина процеса, који је по свом карактеру трансформативан и усмјерен на обезбјеђивање владавине права и европских стандарда у свим јавним политикама, а на добробити наших грађана. Политичку одлуку о прихватању нових чланица доносе актуелне државе чланице Европске уније једногласно и искључиво од њих ће зависити временски тренутак стицања чланства – објашњава Кордић.

Према новој методологији, ниједно поглавље неће моћи да буде затворено прије него што се испуне сва прелазна мерила која се тичу владавине права. Кордић истиче да су динамички планови за поглавља 23 и 24 инструменти за оперативно и фокусирано дјеловање у оним привременим мјерилима која су означена као критична или проблематична.

– Они могу послужити као алатка за усмјеравање стратешких и законских рјешења у појединим областима, као што је, на примјер, област финансијских истрага. Динамички планови имају за циљ да усмјеравају активности, отклоне уска грла и побољшају имплементацију законодавног оквира усмјереног на бољи биланс резултата у владавини права. Они су одраз заједничких напора у реформама владавине права свих наших институција на оперативном плану и треба да буду праћени политичким дијалогом, који се одвија паралелно и у рукама је политичких актера, будући да кључна именовања у правосуђу морају бити управо производ њиховог демократског капацитета за договор – рекла је Кордић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 05:41