Здравко Кривокапић / - VLADA CG
24/03/2022 u 15:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кривокапић одговорио Билчику: 42. Влада била и биће посвећена европским вриједностима

Мањинска влада би била подржана од претходног 30-годишњег режима који је на ‘‘велика врата‘‘ у земљу увео управо руске олигархе, наводе у саопштењу

Из Кабинета предсједника Владе реаговали су на изјаву предсједавајућег делегације Европског парламента у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање (ПОСП), Владимира Билчика, у ком се, између осталог наводи, да је одлазећа влада причала пуно о европским интеграцијама, али да није направила никакав корак напријед.

Реаговање Кабинета премијера преносимо интегрално.

Изненађени тумачењима господина Владимира Билчика, предсједавајућег делегације Европског парламента у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање, морамо да укажемо на неколико друштвено-политичких чињеница за које вјерујемо да су, ипак, познате г. Билчику.

Ова Влада, сада у техничком  мандату, господине Билчик, у праву сте, јесте “причала пуно о европским интеграцијама”, јер је искрено била, а и даље јесте, посвећена европским вриједностима и као главни циљ поставила – европеизацију црногорског друштва.

Чини се да сте заборавили да се, у тренутку преузимања управљања државом, ова Влада суочила са европским незадовољством претходном Владом у спровођењу реформи из поглавља 23 и 24. што је и констатовано у извјештајима Европске комисије, а затекли смо грађане очајне у борби за остварење основних људских, социјалних, културних и вјерских права.

Корупција, тако свеприсутна у Црној Гори, редовно је маркирана од многих европских фактора као проблем број један у нашој држави. Све то - прије доласка ове Владе на власт. Грађане Црне Горе било је потребно, прво вербално, подсјетити на европске циљеве, вриједности и стандарде које су им обећане једну деценију раније и у које су им се прије избора 30. августа 2020. године чиниле  заувијек недостижним.

Четрнаест мјесеци смо причали, али и напорно радили. Чини нам се да наш одличан рад на унапређењу економије и смањењу социјалног јаза између опљачканих грађана с једне стране и ултра-богатих који су своје богатство стекли контролишући све новчане и безбједносне токове у земљи 30 година, управо највише говори о конкретном учинку ове Владе. То је и главни разлог непријатељства многих политичких партија, које немају професионалне ни моралне капацитете да изведу реформе. Одлучили смо се за економске реформе, јер добро знамо да сиромашна друштва нису друштва слободних грађана и да се најлакше манипулише осиромашеним грађанима. Те манипулације је, уосталом, претходни режим усавршио до максимума.

Поносимо се увећањем минималне цијене рада које се десило (које није само прича), чиме смо се приближили социјалној правди, једнакости, достојанству и слободи које баштини ЕУ. Ако бесплатни уџбеници за све ученике основних школа, увећање просјечне плате за 20%, смањење јавнога дуга за 15%, више него успјешна туристичка сезона у КОВИД-19 години, рекордна  запљена наркотика, заустављање шверца акцизних роба, драстичан пад процента жртава у уличним обрачунима и бомбашким акцијама… ако су само прича, а не дјела и резултати нечијег напора, онда је заиста настао непоправљиви “шум на нашим везама”.

Притом, господине Билчик, чуди Ваша критика ове власти, иако знате да је ова Влада све постигнуто и, сада само овлаш набројано, постигла уз огромне опструкције у самом Парламенту који је за реформе дао декларативну подршку, али уз невиђену теренску и досљедну опструкцију одређених партија, које су увијек само водиле рачуна о сопственом рејтингу - што је учинак ове експертске Владе био бољи, то је рејтинг партија био гори.

Такође, све оно што је ваљало спровести у националној дипломатији, оспоравано је и кочено недобронамјерном употребом овлашћења Предсједника државе, а све оно што је требало спровести кроз судски и тужилачки систем, кочено је од стране одређених снага у Парламенту.

Укљештена између институција и политичких покрета који се декларишу као проевропски, а кроз тридесетогодишњу ситносопственичку и ситностраначку праксу доказују државничку неодговорност, мислим да се морамо сложити, ова Влада, нити било која друга, не би могла постићи више. Не видимо да сте претходно наведено имали у виду када сте оцијенили да се само причало.

Не сматрамо да је вријеме изгубљено. Напротив, Влада је предано радила и најбројнији сет закона предложених од ове Владе, који је усвојен у Скупштини, једно је од непобитних свједочанстава нашег успјеха и владиног бескомпромисног европског опредјељења.

Вријеме се, г. Билчик, губи управо на формирању мањинске, а нестабилне Владе, која нема никакав капацитет за реформе, ни професионални ни морални, нити је та Влада утемељена у вољи грађана израженој на прошлим изборима.

Мањинска влада, на којој инсистирате, била би формирана супротно нашем Уставу. Безбједносни показатељи већ указују да би њено формирање довело до протеста у Црној Гори који би угрозили мир и стабилност земље.

Црној Гори потребна је Влада која је стабилна и изнутра и споља. А, до такве Владе, убијеђени смо, долази се једно изборима. Избори непогрешиво показују у каквом је стању неко друштво и темељ су модерних европских друштава.

Бојимо се да Ваш став о резултатима ове Владе и инсистирање на мањинској Влади супротно изборној вољи грађана,  ослобађа простор за све оне деструктивне и политички неискрене снаге које су већ у протеклом десетљећу, од стране евроатлантских партнера биле означене као “ретроградне”, “корумпиране”, “хибридне” и које су твориле систем “ендемске корупције”. 

Подсјећамо вас, такође, да би Мањинска влада била подржана од претходног 30-годишњег режима који је на ''велика врата'' у земљу увео управо руске олигархе који су јуришајући на наше националне ресурсе ''ојадили'' наше грађане, а све то покрила је управо тадашња црногорска власт и држава, чији су се појединци добро од свих тих новчаних трансакција обогатили.

Сјетите се овога када причате о ''руском фактору'' и каналима утицаја на наше друштво", наводи се у реаговању Кабинета премијера.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:31