/ - FOTO: MVP
10/06/2022 u 12:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Кривокапић: Вријеме је да се Солунско обећање занови и испуни

У свом излагању у Солуну, шеф црногорске дипломатије Кривокапић осврнуо се на симболику овог града као родног мјеста Ћирила и Методија

Министар вањских послова Црне Горе Ранко Кривокапић у Солуну на састанку шефова дипломатија Процеса сарадње у Југоисточној Европи, изнио је да ће порука  црногорског предсједавања бити - Култура нас стапа и јача.  

У свом излагању у Солуну, шеф црногорске дипломатије Кривокапић осврнуо се на симболику овог града као родног мјеста Ћирила и Методија који су утрли пут писмености и штампању прве книге међу Јужним Словенима 1494. године на Цетињу. 

-Вјековима касније, 2003. године, Солун је постао мјесто нове наде за регију Западног Балкана – принципа регате, као најискренијег принципа процеса проширења – меритократије, што отвара Црној Гори сада већ изгледну могућност да буде прва наредна чланица Европске уније. На овај начин поново ће црногорски брод бити враћен тамо гдје географски и културно припада – срцу Европе- истакао је министар Кривокапић на састанку шефова дипломатија СЕЕЦП-а.

-Вријеме је да се Солунско обећање занови и испуни. Наше предсједавање долази у вријеме које нам доноси додатну дужност да испуњавамо наша обећања. Данас, кад се суочавамо са хуманитарном, економском и безбједносном пријетњом бруталне агресије Руске Федерације на Украјину наша је обавеза да останемо уједињени у максималној солидарности ка  жртвама и нултој толеранцији ка почињеним злочинима- навео је Кривокапић у свом обраћању.

Представљајући како ће изгледати предсједавање наше земље овом важном регионалном иницијативом у 2022-2023. години, Кривокапић је апострофирао значај јачања безбједносне сарадње, борбе против организованог криминала и корупције, владавине права, медијских слобода, те спровођења зелених политика, нагласивши да је оно што повезује све ове кључне теме, управо европска интеграција.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 17:07