Небојша Медојевић / Портал Дан
05/01/2022 u 09:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Црноj Гори треба помирење

Формирање власти на принципу антисрпске политике, прављењем таjних дилова између режима и неких националистичких и сепаратистичких структура само ради очувања голе власти, ниjе у интересу дугорочне стабилности, каже лидер ПзП-а

Стабилност Црне Горе мора бити заснована на превазилажењу вишевјековних идентитетских спорења и сукоба између црногорских Црногораца и црногорских Срба и њиховом искреном и истинском помирењу. Политика Ђукановићевог режима коjом се скоро половина популациjе изолуjе из политичког живота и етикетира као неприjатељ државе jе кратковида, авантуристичка и може имати несагледиве посљедице по суверенитет и териториjални интегритет државе, каже у разговору за „Политику” Небоjша Медоjевић, jедан од лидера Демократског фронта и предсједник Покрета за промене.

Већ неко вријеме покушава се постизање договора о реконструкциjи владе Здравка Кривокапића...

Формирање власти на принципу антисрпске политике, прављењем таjних дилова између режима и неких националистичких и сепаратистичких структура само ради очувања голе власти, ниjе у интересу дугорочне стабилности.

Шта би власт требало да учини?

Црна Гора мора са своjим наjважниjим спољнополитичким партнером Србиjом склопити споразум о стратешком партнерству коjим ће се дефинисати стратешки национални интереси двиjу држава и договорити сви међусобни односи. Таj споразум мора у потпуности уважити мултиетнички карактер државе Црне Горе и постигнути договор с мањинским народима о њиховоj пуноj интеграциjи у државу Црну Гору уз поштовање наjстрожих међународних стандарда коjима се штите права мањина.

Завршили сте текст новог пакта за стабилност Црне Горе...

Тек одласком Мила Ђукановића с политичке сцене створили би се услови за почетак диjалога о новом пакту за стабилност државе Црне Горе. Преговори о чланству у ЕУ представљаjу снажан подстицаj политичким елитама у земљи да почну диjалог о будућности државе и њеноj стабилности. Нажалост, због самих структурних проблема и велике кризе ЕУ, она jе изгубила своjу улогу генератора политичких, институционалних и економских реформи. Одговорност за неопходне радикалне реформе jе на нашоj домаћоj политичкоj елити. Нови концепт стабилности требало би да почива на систему вриједности коjи ниjе споран ниjедноj важноj друштвеноj структури у Црноj Гори или барем великоj већини. Он мора да почива на доказаним цивилизациjским вриједностима модерне Европе.

На чему се заснива ваш нови концепт стабилности?

Стабилност државе мора се заснивати на лоjалности и осјећаjу припадности њених грађана. Све политичке партиjе мораjу да прихвате и штите сувереност државе и њен териториjални интегритет. Наставак предреферендумских подјела након осамостаљивања државе Црне Горе иде у прилог jедино стабилности корумпираног и криминализованог режима.

Како демократизовати Црну Гору?

Црна Гора мора одмах да почне с демонтажом остатака недемократских тоталитарних механизама владања и спроведе пуне и корјените реформе политичког система, коjи ће се заснивати на фер, слободним и демократским изборима. Наjважниjи предуслов за демократизациjу jесте мирна трансформациjа недемократског режима и промјена власти након 75 година тоталитаризма и jеднопартиjског монопола. Нова влада састављена од политичких партиjа уjедињених на вриједностима демократске Европе представља гарант посттоталитарне стабилности земље и очувања темељних вриједности.

Гдје jе ту правна држава?

Стабилност државе зависи од стабилности институциjа и нивоа владавине права. Консензус око чланства Црне Горе у ЕУ и неопходности коренитих реформи у циљу остваривања тог циља jе први доказ да jе договор о будућности државе у Црноj Гори могућ. Кроз преговоре о чланству Црна Гора ће морати да се радикално мијења како би била демократска и правна држава са стабилним институциjама заснованим на владавини права и сили закона, а не закону силе. У Црноj Гори више никад нико не сме бити изван и изнад закона.

Шта држава мора да уради да би обезбиједила грађанима мир и стабилност?

Мала држава на Балкану са слабим воjним и безбједносним апаратом и недовољним капацитетима ниjе у стању сама да гарантуjе мир и безбједност грађана. Посебно кад jе суочена с дјеловањем врло опасне криминалне организациjе коjа jе jедна од наjмоћниjих у свијету. Криминална балканска корпорациjа суочена с падом режима у Црноj Гори, коjи jу jе до сада подржавао и штитио, неће презати ни од радикализациjе политичких прилика и у Црноj Гори и на Балкану. С мафиjом и њеним плаћеницима у институциjама државе нема кохабитациjе. Држава мора да победи мафиjу, чиме ће повратити изгубљени ауторитет и поверење грађана. Шверц, прање новца, корупциjа, пљачкање државе мораjу бити осуђени као неприхватљиво понашање коjе угрожава мир и стабилност у држави.

Има ли стабилне државе без одрживог економског раста?

Нема. Стога jе постизање социjалног пакта о одрживом развоjу између политичких партиjа, синдиката, удружења послодаваца и цивилног сектора кључна претпоставка просперитета државе. Морамо вратити национално самопоштовање и вјеру у сопствене могућности.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 15:31