Н. Медојевић / - Н. Медојевић
06/04/2022 u 09:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Медојевић: Кривокапићева и Спајићева љубав према фотељама довела привреду у кризу ликвидности

- Економски авантуризам и опасно играње Кривог и Мицкеја са, и онако слабашним и контаминираним, јавним финансијама направило је велике проблеме привреди и угрозило ликвидност - додао је

Политички дилетантизам и љубав према фотељама Кривокапића и Спајића довели привреду у кризу ликвидности. Зараде у фебруару нијесу обрачунате, ни исплаћене за 35,8% запослених, поручио је лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић.

 - Економски авантуризам и опасно играње Кривог и Мицкеја са, и онако слабашним и контаминираним, јавним финансијама направило је велике проблеме привреди и угрозило ликвидност. Упркос драстичним мјерама притисака на приватна предузећа, увођења камата на неисплаћене, а обрачунате зараде, укидања плаћања пореза на добит на шест рата (сад мора да се уплати одмах, што угрожава текућу ликвидност предузећа), свакодневног малтеретирања од стране Управе прихода, број исплаћених зарада никако да се приближи ономе прије почетка имплементације овог експеримента - навео је Медојевић.

У децембру је, како је додао, предато преко 161 хиљада образаца ИОППД са обрачунатим зарадама и просјечна бруто зарада била је 720 еура.

 - У фебруару 2022, након свих ових притисака Управе прихода, послодавци су обрачунали зараде за само 136,565 запослених. Просјечна бруто зарада је била 752 еура. У јануару 2022 плате није примило нешто преко 58.000 запослених, који су плату примили у децембру 2021. У фабруару плату није примило 25.000 запослених у приватном сектору - додао је он.

Према Медојевићевим ријечима, два мјесеца након примјене овог самоубилачког плана од 212,959 регистрованих, за само њих 136.565 послодавци су предали ИОППД обрасце за обрачун зарада (што не значи да је толико зарада и исплаћено).

 - Подаци показују да зараде нијесу ни обрачунате за 76.394 запослених или за 35,8% . Да се програм Кривог и Мицкеја тешко прима у привреди и да се због партијских мотива и кампање  партије “Фотеље сад” десио структурни поремећај на тржишту рада показује и података да је за јануар и фебруар 2022 наплаћено  прихода од пореза на приходе физичких лица 1.135.889 еура или 7,6% мање од плана  9.272.734 еура или 22,7% мање доприноса за ПИО, од плана - додао је он.

Медојевић тврди да Влада овим програмом истискује ликвидност из привреде према буџету и запосленима и вјештачки подиже потрошњу иза које не стоји реална вриједност нити продуктивност.

 - Влада се хвали повећаном наплатом прихода, али грађани морају да знају да је то углавном последица драстичног пораста цијена горива и других роба које увозимо, па самим тим и 15 милиона еура већа наплата ПДВ за прва два мјесеца од плана. Грађани су ти који су кроз повећане цијене горива, транспорта, хране, љекова… и других роба и услуга, финансирали кампању партије “Фотеље сад”. Зато је и инфлација за прва два мјесеца 2022 у односу на исти период 2021 фрапантних 5,9% - нагласио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 22:13