Ministarstvo vanjskih poslova / - MVP
21/06/2024 u 14:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

MVP: Izbor ambasadora da bude plod institucionalne saradnje, a ne medijske rasprave

Ministarstvo vanjskih poslova izražava žaljenje što još jedna tema od važnosti za dalji napredak Crne Gore i realizaciju njenih političkih i razvojnih ciljeva, kao što je imenovanje ambasadora, postaje predmet medijske rasprave umjesto, kako je Ustavom i zakonom predviđeno, institucionalne saradnje, posebno kada je riječ o najvišim institucijama Predsjednika Crne Gore i Vlade Crne Gore.

U reagovanju podsjećaju da je proces imenovanja ambasadora Crne Gore, kao jedan od segmenata popunjavanja

diplomatsko – konzularne mreže, uprkos zatečenom stanju i izazovima, započet u najkraćem mogućem roku, odmah nakon izbora aktuelne 44. Vlade Crne Gore.

- Proces se odvija u skladu sa svim procedurama predviđenim zakonom i međunarodno pravnim dokumentima (u suštinskom i administrativnotehničkom smislu), i koje istovremeno određuju dinamiku realizacije, odnosno pojedinačnog postavljenja ambasadora. Upravo u cilju što bržeg popunjavanja upražnjenih mjesta, Ministarstvo vanjskih poslova je u skladu sa dogovorima postignutim u okviru konsultacija na najvišem političkom nivou, pristupilo faznom popunjavanju koje u konačnom, zavisno od djelotvornosti i efikasnosti svih grana vlasti, treba da rezultira time da Crna Gora poslije dužeg vremena ima popunjenu diplomatsko konzularnu mrežu na najvišim pozicijama ambasadora i šefova misija - objašnjavaju u MVP-u.

Ivanović: Činimo sve da ambasadori budu što prije imenovani, čeka se odluka Milatovića

Kako dodaju, umjesto što od savjetnice Predsjednika Crne Gore, između ostalog, dobijaju subjektivne ocjene o jasno definisanim i mjerljivim procesima, očekuju da Kabinet predsjednika u što kraćem roku nastavi dalju proceduru za osam od ukupno 12 formalno predloženih kandidata Vlade Crne Gore, za koje su pristigli agremani država prijema.

- Ovi predlozi su prethodno usaglašeni na vanjskopolitičkim konsultacijama sa Predsjednikom Crne Gore, a kako procedura nalaže, na predlog predsjednika mišljenje treba da da i nadležni skupštinski Odbor, čime bi se stekli uslovi da Predsjednik Crne Gore donese odluku o postavljenju. Sve ostalo, a posebno medijsko istupanje bez utemeljenja, je odgađanje obaveza i gubljenje vremena. U međuvremenu, Ministarstvo vanjskih poslova nastavlja svoj temeljan rad na procesuiranju ostalih usaglašenih predloga i definisanju novih predloga za ostala upražnjena mjesta, kao i na popunjavanju mreže na drugim diplomatskim pozicijama koji teče nesmetano - navode u reagovanju.

Kabinet Milatovića: Dio kandidata za ambasadore nije bio na liniji vanjskopolitičke agende, neki su imali dvojna državljanstva

MVP pozdravlja vanjskopolitičke aktivnosti Predsjednika Crne Gore, u čijoj pripremi i realizaciji u punom kapacitetu učestvuju svi nadležni direktorati u zemlji i diplomatskokonzularna predstavništva. S tim u vezi, vjerujemo da su dosadašnji kvalitet predstavljanja i uspjesi svih grana vlasti na vanjskopolitičkom planu, uključujući i nastupe Predsjednika Crne Gore, zajednički i

rezultat saradnje na nacionalnom nivou.

- Očekujemo da se saradnja, bez opstrukcija u bilo kom obliku, nastavi i dobije krajnji rezultat i kroz imenovanja ambasadora.Uz puno razumijevanje interesovanja javnosti u vezi sa navedenim, Ministarstvo vanjskih poslova naglašava da diplomatsko-konzularna mreža Crne Gore, i sa upražnjenim najvišim pozicijama, funkcioniše na način koji omogućava kvalitetno i kredibilno predstavljanje, zaštitu i unaprjeđenje položaja i ugleda Crne Gore i doprinosi ostvarenju vanjskopolitičkih prioriteta. Potvrdu toga dobićemo i sljedeće sedmice kada će Crna Gora ući u novu završnu fazu svoje evropske integracije. Jednako tako, podsjećamo da Ministarstvo vanjskih poslova raspolaže svim potrebnim mehanizmima da svako eventualno nepoštovanje, pogrešno predstavljanje i zanemarivanje državnih interesa Crne Gore od strane bilo kojeg sadašnjeg ili budućeg člana diplomatsko-konzularne mreže, preduprijedi i/ili sankcioniše - poručili su u ovom ministarstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 20:55