/ - Тонино Пицула
12/05/2022 u 12:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пицула: Европски парламент континуирано подржава црногорски пут у ЕУ, али jе напредовање успорено

Преговарачка структура дуже вриjеме ниjе била функционална, а како би се напредак остварио, потребан jе комплетан и ефикасан преговарачки тим, казао је Пицула

Црна Гора jе предводник политике проширења у пракси и та чињеница се не смиjе занемарити када се расправља о убрзању процеса додjељивања кандидациjских статуса и приступања Европскоj униjи. У исто вриjеме треба нагласити да од прошлог годишњег извjештаjа Црна Гора готово ниjе напредовала на свом евроинтеграциjском путу. Нажалост, ниjедно поглавље ниjе затворено од 2017. године , истакао jе Тонино Пицула, хрватски заступник у Европском парламенту и стални извjестилац ЕП-а за Црну Гору приликом представљања Извjештаjа коjе jе данас изгласано с 64 гласа за, седам против и четри суздржаних.

Ово jе Пицулин други извjештаj о напретку земље откако обавља дужност сталног извjестиоца.

У извjештаjу jе jош jедном изражена континуирана подршка европскоj интеграциjи Црне Горе и њеним грађанима коjи у изнимно високом постотку подржаваjу чланство у Европскоj униjи.

Међутим, констатоване су и све препреке напретку и спровођењу реформи.

- Извjештаj jе уjедно и израз jединственог става проевропских политичких група у Европском парламенту о недостацима коjе треба убрзано отклањати, али и наде да се нова влада неће суочавати с проблемима старе, што подразумиjева њену већу оперативност и континуирану подршку Скупштине - рекао jе Пицула.

Додао jе како преговарачка структура дуже вриjеме ниjе била функционална, а како би се напредак остварио, потребан jе комплетан и ефикасан преговарачки тим.

С jедне стране, у Извjештаjу jе наглашена забринутост због сталних политичких напетости унутар извршне и законодавне власти, недостатног напретка у реформи правосуђа и због раширености корупциjе – двиjе кључне реформе за коjе jе потребна законодавна потпора, као и ограничен напредак у подручjу слободе медиjа, у борби против дезинформациjа, говора мржње, узнемиравања на интернету, политички пристраног извjештивања те страног утицаjа у црногорским медиjима.

Но с друге стране, поздрављен jе одређени напредак остварен у борби против организованог криминала и у међународноj полициjскоj сарадњи и jош важниjе, континуирано и потпуно усклађивање Црне Горе са заjедничком вањском и сигурносном политиком ЕУ-а, међу осталим и санкциjама ЕУ-а Русиjи, као и њезино активно учествовао у мисиjама и операциjама у оквиру заjедничке сигурносне и обрамбене политике ЕУ-а.

На краjу, извjештаj позива на конструктиван и укључив политички диjалог уз преданост свих парламентарних странака како би се постигао напредак у кључним реформама повезанима с ЕУ-ом те како би се умjесто боjкотовања државних институциjа оjачало њихово функционисање.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:56