Тонино Пицула / - EPA
21/10/2023 u 22:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Picula: U novoj vladi političari koji su destruktivni po crnogorske interese

Izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu Tonino Picula kazao da naša zemlja nije zatvorila nijedno poglavlje u pregovorima sa EU

Picula je naglasio kako Crna Gora nije zatvorila nijedno poglavlje već punih šest godina. A posljednje poglavlje je otvorila 2022. godine.

- Pa jedina stvar koja donekle ohrabruje je da nakon više od godinu dana, skoro petnaest mjeseci funkcioniranja tzv. tehničke vlade Dritana Abazovića, koji je izgubio povjerenje parlamenta još prošle godine na putu da se formira 44. vlada Crne Gore - rekao je Picula.

On je kazao da nova vlada očito pokušava da bude inkluzivna.

- Međutim, vidjeli smo da ona ne može okupiti one koji sumnjaju u njene kapacitete da razvije unutrašnje kapacitete Crne Gore i da krene dalje, te da nastavi evropskim putem, a u njenom sastavu se nalaze političari koji apsolutno ne kriju svoja politička uvjerenja, odnosno nešto što bi se lako moglo ocijeniti izrazito destruktivnim po crnogorske interese kada je riječ o pristupanju Evropskoj uniji - rekao je on.

Naglasio je da prije svega misli na koalicija "Za budućnost Crne Gore", za koju je rekao da je otvoreno proruska.

On je rekao da j SPC otvoreno anticrnogorska i da je čak i patrijarh Porfirije dok je bio u Crnoj Gori otvoreno pozivao ljude da se na popisu stanovništva pravoslavni izjasne kao etnički Srbi.

On je kazao da je rezolucija EP "na neki način prekretnica kada je riječ o odnosu prema Srbiji".  Rezolucom je EP, smatra Picula "jasno poručio, ne samo vlastima u Beogradu nego i institucijama u Briselu da se treba konačno prestati s politikom podilaženja Aleksandru Vučiću". 

Po njegovom mišljenju "režim Aleksandra Vučića u Srbiji neće ni na koji način odustati od nametanja svoje kontrole u svim onim dijelovima, teritorijama s kojima Srbija graniči, na kojima živi srpsko stanovništvo".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
TONINO PICULAEPEU
02. maj 2024 19:04