Abazović i Mišel / - RADE KOPRIVICA
17/05/2022 u 19:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Потребно очувати стабилност Западног Балкана: Црна Гора може одиграти конструктивну улогу

- Честитам на снажној проевропској агенди нове Владе. Црна Гора је показала да је уз ЕУ приликом увођења санкција Руској Федерацији и ЕУ ће бити уз њу, написао је Шарл Мишел

Предсједник Владе Дритан Абазовић и потпредсједница Владе за спољну политику, европске интеграције и регионалну сарадњу и министарка европских послова Јована Маровић бораве у радној посјети Бриселу гдје ће имати састанке на највишем нивоу са званичницима ЕУ.

- Честитам на снажној проевропској агенди нове Владе. Црна Гора је показала да је уз ЕУ приликом увођења санкција Руској Федерацији и ЕУ ће бити уз Црну Гору, написао је Шарл Мишел на званичном Твитер налогу након састанка.

Током састанка предсједник Мишел је истакао да је Европски савјет захвалан Црној Гори на спровођењу европске спољне политике и да је ЕУ данас више него икад уједињена због агресије Русије на Украјину.

Он је позвао Црну Гору да настави са спровођењем реформи, за које је навео да су неопходне не само због чланства у ЕУ, већ и због добробити и просперитета црногорског друштва.

 - Потребно је очувати стабилност региона Западног Балкана у новонасталим геополитичким околностима, а Црна Гора у томе може одиграти конструктивну улогу, истакао је Мишел током састанка са предсједником Владе Абазовићем.

Премијер Владе Абазовић је навео да је примарни спољнополитички циљ нове 43. Владе значајан напредак на путу за пуноправно чланство у ЕУ, затварањем привремених мјерила које се односе на поглавља 23 и 24.

 -. Црна Гора не тражи пречице за чланство већ очекује безрезервну подршку ЕУ након позитивних помака у вези са правдом и владавином права у нашој земљи, који се дешавају и који ће се у наредних пар мјесеци дешавати", нагласио је предсједник Владе.

Абазовић је истакао важност политичког консензуса који ће резултирати да до 31. јуна донесемо макар једну од најважнијих одлука у вези деблокаде система, а да током чешког предсједавања ЕУ, које ће трајати од 1. јула до краја године, Црна Гора добије завршна мјерила.

Премијер је саопштио да Црна Гора дијели вриједности ЕУ и да као лидер у европским интеграцијама настоји да буде примјер државама Западног Балкана, промовишући европске вриједности и залажућу се за интеграцију свих држава региона у ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 04:07