Са састанка / - Са састанка
29/03/2022 u 14:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић и амбасадорка Хоџа: Добра регионална сарадња стуб црногорске спољне политике

Он је поновио да интеграција земаља Западног Балкана у ЕУ нема алтернативу

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић примио је данас у наступну посјету новоименовану амбасадорку Косова Аријану Жерку Хоџу. Том приликом, шеф дипломатије пожелио је амбасадорки Хоџи успјешну дипломатску мисију у Црној Гори, при чему је изразио увјерење да ће отворена и интензивна сарадња двије државе бити настављена и током њеног мандата. 

Радуловић је оцијенио да садржајне односе двије земље потврђује и чињеница да је 1999. године, Црна Гора отворила врата за 200.000 косовских избјеглица, чиме је наша земља показала своју опредијељеност очувању мултиетничког склада.

Као најмања држава у региону, Црна Гора је веома посвећена доброј регионалној сарадњи, стабилности и неповредивости међусобно утврђених граница. У том смислу, шеф црногорске дипломатије истакао је као примјер добре сарадње потписивање Споразума о граници између двије земље у јуну 2018. године чиме је питање разграничења између Црне Горе и Косова успјешно завршено.

Заједнички је истакнуто да би организовање политичких консултација министарстава допринијело интензивирању сарадње и јачању уговорно-правне сарадње између двије државе. С тим у вези, изражено је очекивање да ће двије стране у наредном периоду активно радити на усаглашавању и потписивању споразума од обостраног значаја, с акцентом на област правосуђа, финансија, науке, спорта и здравља.

Уз захвалност на црногорској подршци Косову у контексту млтилатералне сарадње, Хоџа је казала да двије државе његују добре односе, те додала да ће у фокусу њеног мандата бити њихово даље унапређење. Посебан акценат ставила је на чињеницу да велики број косовских грађана посјећује Црну Гору коју доживљавају као атрактивну туристичку дестинацију, али и блиску и пријатељску земљу.

Радуловић је поновио да интеграција земаља Западног Балкана у ЕУ нема алтернативу, те да снажење безбједности региона представља кључни предуслов нашег даљег напретка на европском путу. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 01:17