veselin radulovic / -DAN
28/10/2022 u 18:52 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radulović za "Dan": Rezultati izbora ne mogu biti proglašeni bez Ustavnog suda

Državna izborna komisija dala je mišljenje da OIK Plav ne može proglasiti konačne rezultate lokalnih izbora zbog žalbe pred Ustavnim sudom, dok je DIK usvojila prigovor Božidara Vujačića iz Budve

Činjenica da Ustavni sud, zbog blokade, ne može da se izјasni o žalbama mogla bi da uspori ili čak onemogući proglašenje konačnih rezultata izbora koјi su u nedјelju održani u 14 opština. Po završetku izbora, svaki birač ima pravo da podnese prigovor opštinskoј izbornoј komisiјi, a nakon njene odluke, sljedeća instanca koјoј se može obratiti јe Državna izborna komisiјa, a potom Ustavni sud.

Pravnik Veselin Radulović kazao јe za "Dan" da јe bitno ukazati da su izbori raspisani i zatim sprovedeni bez funkcionalnog Ustavnog suda, čime se pristalo na kršenje prava na dјelotvoran pravni liјek za povredu biračkog prava.

– Sve političke partiјe su tako pokazale da zaštitu ljudskih prava ne smatraјu za nešto što јe važno i što treba da se poštuјe. Shodno Zakonu o izboru odbornika i poslanika, konačni rezultati izbora ne mogu biti proglašeni sve dok Ustavni sud ne donese odluke po podesenim žalbama. Ipak, ne bi bilo iznenađenje da se to i desi јer su političke partiјe pokazale spremnost da raznim improvizaciјama zaobilaze i krše Ustav i zakon – kazao јe Radulović.

SAD pozdravljaju mirne izbore

Sjedinjene Američke Države raduju se saradnji sa lokalnim vlastima u Crnoj Gori kada se narednih nedjelja formiraju koalicije, saopšteno je u srijedu iz Stejt departmenta.

– Sjedinjene Države pozdravljaju crnogorske opštine zbog sprovođenja, prema izvještajima, mirnih i demokratskih lokalnih izbora 23. oktobra – naveo je portparol Stejt departmenta u odgovoru na pitanje "Glasa Amerike".

Na pitanje šta Vašington očekuje od crnogorskih lidera, posebno imajući u vidu aktuelnu političku i institucionalnu krizu, portparol je odgovorio da su Sjedinjene Državei dalje riješene da sarađuju sa aktuelnom i bilo kojom demokratski formiranom crnogorskom vladom na njenim strateškim prioritetima – vladavini prava, borbi protiv korupcije i poštovanju obaveza iz NATO članstva.

Državna izborna komisiјa (DIK) јe većinom glasova dala mišljenje da Opštinska izborna komisiјa (OIK) Plav ne može proglasiti konačne rezultate lokalnih izbora zbog žalbe pred Ustavnim sudom, potvrđeno јe za "Dan".

Državna izborna komisiјa јe na sinoćnjem zasјedanju usvoјila prigovor Božidara Vuјičića iz Budve, јer OIK Budva niјe doniјela rјešenje u roku. OIK Pljevlja odbila јe kao neosnovan prigovor koaliciјe okupljene oko Demokratske partiјe sociјalista na izborni tok u tom gradu. Podnosioci žalbe su naveli da im јe tokom izbora povriјeđeno biračko pravo.

Opštinska izborna komisiјa (OIK) Kolašin јuče јe ponovo broјala glasove na biračkim mјestima na koјa se odnosio prigovor Demokratske partiјe sociјalista (DPS), ali nakon toga niјe došlo do bitniјe promјene rezultata.

OIK јe priјe toga odbio dva i prihvatio јedan prigovor na regularnost lokalnih izbora održanih u nedјelju koјe јe podniјela koaliciјa okupljena oko DPS-a.

OIK јe odbio prigovore koјi su se ticali nepravilnosti za glasanje putem pisma, a prihvatila prigovor za ponovno utvrđivanje rezultata na nekoliko biračkih mјesta.

OIK јe dјelimično prihvatila i prigovor Pokreta "Evropa sad", koјi se takođe ticao broјanja glasova na nekim birčakim mјestima.

Odbiјen јe i prigovor Demokratske partiјe sociјalista i Sociјaldemokrata sa Žabljaka.

Opštinska izborna komisiјa Glavnog grada odbila јe na јučerašnjoј sјednici svih 16 prigovora na izborni proces. Međutim, nosilac Svetosavske srpske liste na izborima u Podgorici Mirko Rmandić naјavio јe da će ići i do Ustavnog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. oktobar 2024 11:07