/ - FOTO: RADULOVIć: ZAPADNI BALKAN NEIZBJEžAN DIO EVROPSKOG TRANSPORTNOG KORIDORA
04/04/2024 u 17:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Zapadni Balkan neizbježan dio evropskog transportnog koridora

Novi evropski transportni koridor imaće veliki uticaj na zbližavanje zemalja regiona i razvoj privreda Zapadnog Balkana, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva, Filip Radulović.

Učestvujući na panelu posvećenom proširenju Transevropske mreže (TEN-T) na zemlje regiona, koji se održava u Briselu, Radulović je istakao da će ova povezanost donijeti evropske standarde našoj transportnoj mreži, bezbjednije puteve i željeznicu, koji će biti otporniji na poplave i zemljotrese.

- Uvjeren sam da će Zapadnobalkanski koridor ubrzati transport robe sa Mediterana i Azije ka Centralnoj Evropi, smanjujući vrijeme putovanja i razdaljinu između početnog i krajnjeg odredišta, što će doprinijeti uštedi kako za operatere, tako i za krajnje korisnike. Zapadni Balkan je uvijek bio na mapi Evrope, mi smo Evropa i ostaćemo u Evropi. Stoga će ovaj Koridor postati neizbježno transportno čvorište u južnom dijelu kontinenta -  kazao je Radulović.

On je pred ministrima Evropske unije, kao jedini učesnik iz zemalja kandidata, govorio o višestrukom značaju priključivanja regiona evropskom transportnom koridoru. Podsjetio je na činjenicu da do nedavne revizije, Zapadni Balkan nije imao svoj transportni koridor na TEN-T mapi. Radulović je uvjeren da upravo ovo ukazuje da je region sada na dobrom putu. 

Novouspostavljeni zapadnobalkanski i istočno-mediteranski koridor, pojasnio je, interno povezuje najvažnije koridore u jugoistočnoj Evropi, ali i zemlje u okruženju EU.

- Novi transportni koridor će donijeti TEN-T standarde na putevima, željeznici, lukama i aerodromskoj infrastrukturi. To znači da će region biti fokusiran na transpoziciju pravnih tekovina EU, kao preduslova za modernu saobraćajnu mrežu. Ova mreža će povezivati, regionalne partnere i članice EU. Takva mreža će spajati, ne samo ljude, već i privrede. Region Zapadnog Balkana je relativno mali, i njegove šanse su pravedne, samo ako se ponaša kao jedinstven. To je jedini način da Balkan bude konkurentan ostatku Evrop - istakao je Radulović.

On je ministrima Evropske unije koji su prsistvovali panelu predočio da su kapaciteti slobodne carinske zone u luci Bar nedovoljno iskorišćeni i da svako povećanje atraktivnosti ove luke, što rezultira povećanjem obima transporta u njemu, takođe znači povećanje transporta duž željezničkih i autoputeva na pomenutom koridoru, što je jedno od ključnih pitanja za Crnu Goru.

- Očekujem da ćemo takođe biti podstaknuti da više ulažemo u čistije transportne flote, kao što su e-busevi i e-automobili. Podgorica je počela da investira u e-taksi uslugu, kao prvi korak ka kapitalu održive urbane mobilnosti. Interoperabilan sistem e-naplate u regionu je takođe jedna od prednosti koje možemo očekivati -poručio je Radulović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 03:07