Илустрација / - Д.Ј.
12/05/2022 u 20:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рок за предају изборних листа 27. септембар

Из ДИК-а су подсјетили да је предсједник Црне Горе донио шест одлука о измјени одлука о расписивању избора у Подгорици, Тивту, Будви, Жабљаку, Плужинама, Бијелом Пољу, Шавнику, Даниловграду, Колашину, Бару и Пљевљима, које су ступиле су на снагу у уторак

Изборне листе у Будви, Тивту, Плужинама и на Жабљаку могу се предати искључиво 27. септембра, док се у преосталим општинама то може учинити најкасније до тог датума, наводи се у упутству Државне изборне комисије (ДИК).

Из ДИК-а су подсјетили да је предсједник Црне Горе донио шест одлука о измјени одлука о расписивању избора у Подгорици, Тивту, Будви, Жабљаку, Плужинама, Бијелом Пољу, Шавнику, Даниловграду, Колашину, Бару и Пљевљима, које су ступиле су на снагу у уторак.

Како су навели, ступањем на снагу одлука о измјени одлука о расписивању избора обустављене су изборне радње органа за спровођење избора и радње учесника изборног процеса.

Из ДИК су рекли да радње органа за спровођење избора које су спроведене закључно са понедјељком до поноћи остају на правној снази, док се изборне радње спроведене након тог дана сматрају неважећим.

„Подносиоци изборних листа којима су потврђене изборне листе до понедјељка до поноћи сагласно Закону о избору одборника и посланика имају право у наставку спровођења изборних радњи да повуку изборну листу 27. септембра и истог дана до поноћи предају нову, чиме се обезбјеђује равноправност и једнак третман свим учесницима у изборном поступку“, наводи се у упутству.

Из ДИК су нагласили да би повлачење изборне листе након 27. септембра до дана утврђивања збирне изборне листе значило одустајање од изборног процеса, сагласно прописима.

Они су казали да се изборне радње за општине Будва, Тиват, Плужине и Жабљак настављају 27. септембра.

Из ДИК-а су нагласили да сви заинтересовани подносиоци изборних листа у тим општинама имају право на подношење 27. септембра до поноћи.

Како су рекли, у тим општинама 27. септембар је једини дан када се могу предати изборне листе.

„Имајући у виду да је дошло до промјене датума одржавања избора, подносиоци изборних листа које су поднијете, потврђене или одбијене након понедјељка, могу преузети из општинске изборне комисије (ОИК) изборну листу са документацијом у циљу подношења исте или нове изборне листе у роковима одређеним упутством и измијењеним календаром ОИК“, пише у упутству.

Из ДИК-а су казали да за изборне листе које су утврђене и проглашене до понедјељка ОИК треба да изврше техничку исправку свих аката у дијелу датума одржавања избора.

Како су рекли, изборне радње за општине Бијело Поље и Шавник, у складу са Одлуком о измјени Одлуке о расписивању избора за одборнике од 10. маја, настављају се 20. септембра.

Из ДИК-а су навели да подносиоци изборних листа имају право на подношење изборних листа најкасније до 27. септембра до поноћи.

Из Комисије су казали да се изборне радње за Главни град и општине Бар, Даниловград и Колашин настављају 14. септембра, а подносиоци изборних листа имају право на подношење најкасније до 27. септембра до поноћи.

Како су навели, изборне радње за Општину Пљевља настављају се 14. септембра, а подносиоци изборних листа имају право на подношење најкасније до 27. септембра до поноћи.

„У циљу наставка спровођења преосталих изборних радњи, општинске изборне комисије дужне су да до сјутра до поноћи донесу измјене календара свих рокова за спровођење изборних радњи у складу са новим датумом одржавања избора односно 23. октобром“, навели су из Комисије у упутству.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

22. april 2024 03:28