Амер Смаиловић  / фото: Игор Шљиванчанин
16/05/2022 u 17:45 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Смаиловић за Дан: Вријеме је да кренемо у процес затварања поглавља

Вјерујем да смо на међународном плану већ кренули у санацију свега лошег што је радила претходна влада, наводи Смаиловић

Црна Гора је добила проевропску владу. Владу која је за разлику од претходне инклузивна и влада свих. Мислим да је то најважнија разлика између претходне и ове владе. Такозвана апостолска влада, која је зауставила процес ЕУ интеграција, која је пријетила да уруши грађански и секуларни концепт друштва, замијењана је владом која је састављена на платформи европских вриједности, али и која по свом саставу одражава Црну Гору што је њена додатна вриједност и добра порука, казао је у разговору за "Дан" посланик Бошњачке странке Амер Смаиловић.

Додаје да су очекивања јавности од нове владе велика, а слично је и са нашим међународним партнерима.

– Вјерујем да смо на међународном плану већ кренули у санацију свега лошег и неповољног што је радила 42. Влада. Црна Гора, као прва наредна чланица Европске уније (ЕУ), мора бити покретач реформи и позитивних процеса на Западном Балкану и сви морамо допринијети томе. Потребно је спустити националне, вјерске и политичке тензије. Kренути у процес помирења у Црној Гори, али не само декларативно већ конкретно. То је дугорочан и мукотрпан процес, али ми желимо истрајати у томе. Такође, неопходно је суочити се са економским проблемима, инфлацијом, животним стандардом грађана. Неопходно је усредсредити се и на туристичку сезону која је на прагу. Један од приоритета ове владе је и одлучност у борби против корупције и организованог криминала. Очекујемо и да нова влада има другачији однос према бошњачком народу након што је 42. Влада Бошњаке потпуно искључила из процеса одлучивања и дискриминисала средине у којима живе Бошњаци када су у питању капиталне инвестиције и улагања у развојне пројекте – наводи Смаиловић.

Кроз институције рјешавати проблеме

Смаиловић је за "Дан" прокоментарисао одлагање локалних избора.

– Већ годинама имамо препоруке наших међународних партнера да се иде ка рјешењу обједињавања избора. Мислим да смо измјенама Закона о локалној самоуправи направили први корак. Локални избори који су били планирани за пет термина у јуну и јулу, помјерени су за јесен и њихово одржавање ће бити у једном дану. На тај начин стварамо претпоставке да у будућем периоду дођемо до консензуса око измјена изборног закона. Иницирање да се провјери уставност измјена овог Закона од стране појединих партија видим као наговјештај институционалног дјеловања тих партија, што је за похвалу, и шаље поруку да се једино кроз институције рјешавају проблеми, што ће, надам се, водити ка јачању повјерења у исте – наводи Смаиловић.

Према његовом мишљењу, имаћемо политичку стабилност, која је предуслов успјешног рада Владе.

– Ми смо као држава кандидат за чланство у ЕУ отворили сва преговарачка поглавља, али вјерујем да је дошло вријеме да кренемо и у процес затварања тих поглавља. Видим одлучност нове владе да се овај процес убрза, да се реформе имплементирају и оптимиста сам да ће Црна Гора бити прва наредна чланица ЕУ. На том путу је много посла и очекујем подршку Влади од стране свих странака у парламенту за оно што она буде радила позитивно. То ће бити и тест њихове искрености када говоре да су за интеграције. Не бих лицитирао о датумима а кочи нас неспремност да заиста прихватимо европске вриједности и да се одрекнемо неких лоших навика које су постале дио нашег менталитета а које урушавају функционалност правне државе. Брзина интеграција, са друге стране, не смије бити на штету квалитета реформи друштва, потребно је сва поглавља посвећено и квалитетно испреговарати – закључује Смаиловић,

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 02:59