Milojko Spajić / - SASAMATIC, VLADA
11/06/2024 u 17:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić dostavio je danas Skupštini Crne Gore predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića. To je objavljeno na sajtu Skupštine.

Spajić je najavio sinoć da će u najkraćem roku predložiti razrješenje Milovića, optuživši ga da je sa šefom države Jakovom Milatovićem pokrenuo “koordinisanu opstrukciju” Vlade.

image

FOTO: Skrinšot - dokument

- FOTO: SKRINšOT - DOKUMENT

- Odlukom o izboru predsjednika i članova 44. Vlade Crne Gore od 31. oktobra 2023. godine, Andrej Milović je izabran za ministra pravde. Kao što je poznato, u proteklom periodu, 44. Vlada preduzela je niz aktivnosti na planu ubrzanja ekonomskog rasta, evropskih integracija i jačanja vladavine prava. U realizaciji intenzivne i dinamične agende, najveći broj članova Vlade iskazao je punu posvećenost ovim prioritetima kroz profesionalni i lični angažman. Sa druge strane, ministar pravde Andrej Milović u više navrata nije bio na liniji onoga što su prioriteti Vlade, te je svojim djelovanjem, bez prethodne konsultacije sa predsjednikom i članovima Vlade, narušio ukupan kontekst i ugled kako cijele Vlade, tako i parlamentarne većine čijom je podrškom izabran na funkciju ministra pravde - navodis e u obrazloženju.

Milović: Nisam dao ostavku, pozvao sam premijera da predloži Skupštini razrješenje

image

FOTO: Skrinšot - dokument

- FOTO: SKRINšOT - DOKUMENT

- S obzirom da Andrej Milović nije na adekvatan način odgovorio očekivanjima i zadacima, a da je od izuzetnog značaja za pravni i politički sistem da funkciju ministra pravde obavlja lice sa najvišim stepenom povjerenja od strane izvršne vlasti, uvjeren sam da je potrebno preduzeti neophodne korake i pristupiti razrješenju ministra pravde. U suprotnom, daljim obavljanjem funkcije dodatno bi se ugrozili interesi Crne Gore sa aspekta unutrašnje i vanjske politike, kao i vrijednosti 44. Vlade koje se odnose na meritokratiju i jačanje demokratskih i depolitizovanih institucija. Imajući u vidu član 82 stav 1 tačka 12 Ustava Crne Gore kojim je propisano da Skupstina bira i razrješava predsjednika i clanove Vlade, podnosim Skupstini predlog da se Andrej Milović razriješi funkcije ministra pravde, po hitnom postupku - dio je dokumenta koji je dostavljen Skupštini.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. jun 2024 18:36