Stejt department / - SHUTTERSTOCK
24/04/2024 u 14:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stejt department: Prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju

Sjedinjene Američke Države (SAD) vjeruju da je važno komemoracijom obilježiti genocid u Srebrenici, imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, saopštili su iz Stejt departmenta i dodali da prihvatanje činjenica region pokreće ka pomirenju.

Iz Stejt departmenta je saopšteno da SAD sa ponosom sponzorišu Nacrt rezolucije o genocidu, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, obilježavajući na taj način genocid počinjen u Srebrenici 1995. godine.

- Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida - navodi se u odgovoru Stejt departmenta na upit Glasa Amerike.

Ukazano je i da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Stejt department je naveo da su SAD podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid u drugim situacijama u svijetu, koje su potvrdili međunarodni sudovi.

- Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, SAD vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici - navodi se u odgovoru Stejt departmenta.

Iz Stejt departmenta su kazali i da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

Izvještaj Stejt departmenta o Crnoj Gori: Vlada nije poštovala nezavisnost pravosuđa, korupcija i dalje problem

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 01:33