/ - SRDJAN BOLJEVIC
22/07/2024 u 13:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Udruženje pravnika: Predlog za rekonstrukciju Vlade mora se dostaviti tri dana ranije

Predlog za promjene u sastavu Vlade mora se dostaviti parlamentu najkasnije tri dana prije datuma određenog za održavanje sjednice, upozorili su iz Udruženja pravnika, navodeći da je to precizno utvrđeno Poslovnikom Skupštine.

 

Iz Udruženja pravnika su to saopštili povodom najava da bi se o rekonstrukciji moglo glasati sjutra, u nastavku šeste ili devete sjednice proljećnog zasijedanja, u okviru tačke izbori i imenovanja.

Kako su naveli, činjenica da aktuelna izvršna vlast nije predložila donošenje Zakona o Vladi, potvrđuje stav Udruženja da se, između ostalog, pitanje strukture vlade, brojnosti potpredsjednika i ministara, sastava i organizacije ministarstava kao i druga aktuelna pitanja ne žele primjereno urediti, već ostaviti u domen “diskrecionog postupanja”.

- Upravo ta činjenica može dovesti da Crna Gora dobije sastav Vlade koja će po brojnosti i po strukturi biti “endemična” na evropskom kontinentu, istakli su iz Udruženja pravnika.

Oni su upozorili da su Poslovnikom Skupštine jasno i precizno utvrđeni rokovi i procedure u vezi sa dostavljanjem predloga za “promjene u sastavu Vlade” i “razrješenje funkcionera”, kao i obaveze premijera u pogledu procedure predlaganja članova vlade.

Iz Udruženja pravnika su na to ukazali tim prije što se, kako su naveli, u konkretnom slučaju, mijenja ne samo sastav, već i struktura Vlade.

- Poslovnikom Skupštine precizno utvrđuje da predlog mora biti dostavljen najkasnije tri dana prije dana određenog za održavanje sjednice, i to u pisanoj formi, što se shodno primjenjuje i na postupak razrješenja funkcionera, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je stoga, saglasno članu 1 stav 2 Ustava Crne Gore koji definiše da je Crna Gora “zasnovana na vladavini prava”, za očekivati da odredbe iz Poslovnika Skupštine ne budu “devastirane” postupanjima koja obesmišljavaju navedenu odredbu Ustava.

- I time se otvori mogućnost osporavanja odluke o izboru pred Ustavnim sudom usljed povreda formalne prirode, dodaje se u saopštenju.

Pogledajte kompletan sastav rekonstruisane Vlade

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. septembar 2024 14:56