NIK ĐELJOŠAJ / - NIK ĐELJOŠAJ
23/04/2024 u 13:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Đeljošaj: Neradna nedjelja diskriminatorska, odnosi se samo na jedan sektor

Ministri su danas na sjednici Skupštine odgovarali na pitanja poslanika. Bilo je riječi o o akciji Stop inflaciji, neradnoj nedelji, kao i o imenovanju članova Odbora direktora EPCG

 

Tok sjednice: 

 

12:30

Kojih 500 i više artikala su dio akcije limitirane cijene i koji je iznos cijene za svaki artikal pojednačno i tokom akcije limitirane cijene, upitao je poslanik Miloš Konatar.

- Vjerujem da je svim poslanicima u Skupštini cilj da se zaustavi inflacija u Crnoj Gori - kazao je Konatar.

image

Miloš Konatar

- MILOš KONATAR

Izrazio je zabrinutost zašto nije nastavljeno sa akcijom "Stop inflaciji".

On je pokazao grafik koji prikazuje godišnju stopu inflacije za 2023. godinu, koja se, kako kaže smanjuje od januara te godine. Podaci su, kako navodi, pokazali da inflacija pada, i pita se zašto nije nastavljeno sa akcijom kada je "dala rezultate"?

Ukazao je da je u prva tri mjeseca tekuće godine došlo do povećanja inflacije.

Đeljošaj tvrdi da je odlučio da se prekine akcija "Stop inflaciji", i sprovede nova, nakon analize, te da niko politički na to nije uticao.

Akcija Stop inflaciji i ova akcija su raličite kao dan i noć, kazao je ministar Đeljošaj.

- Nema ovdje nikakve veze sa politikom. Ovo su akcije za građane, za sve, a koje sprovodi ova Vlada - kazao je on.

Konatar je apelovao da se ne dozvoli totalna destrukcija javnih finansija Crne Gore, posebno se ovrćući na najave vezane za Fond PIO.

Potpredsjednicu Skupštine Crne Gore Zdenku Popović interesovali je da li je u pripemi Zakon kojim bi se ukinula neradna nedjelja, te da li su konsultacije obavljenje sa svim relevantnim akterima za ovu oblast.

image

Zdenka Popović

- ZDENKA POPOVIć

Đeljošaj kaže da se o ovom pitanju otvorila javna polemika.

Kaže da je postignut dogovor na Socijalnom savjetu i da bi korektno bilo da se ispoštuje.

Đeljošaj je kazao da mi nemamo neradnu nedjelju već diskriminatorski uvedenu neradnu nedjelju za jedan sektor.

Predlaže osnivanje Radne grupe u septembru, koja će nači neko dugoročnije rješenje.

Popović mu je odgovorila da neradna nedjelja znači afirmaciju porodice.

- Mene buni što u Socijalnom savjetu imamo i sindikate, koji su se zalagali za to da nedjelja mora biti neradna, pa me čudi odakle priča o tome da neradna nedjelja djelimično mora biti ukinuta jer trpe trgovački lanci i šoping centri - kazala je Popović.

Pitala je da li bi ukidanjem neradne nedjelje uveli pravnu nesigurnost.

12:25

Poslanik PES-a Tonći Janović pitao je da li su mjere Vlade oko ograničenja marži dale rezultate.

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj kazao je da se ovom mjerom nastojalo pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

- Cilj je bio da se zaustavi rast cijena, da se uključi veliki broj domaćih proizvoda i da postignemo dogovor sa trgovinama, kako bismo imali mjeru koja neće biti donešena kao naredba vlade, već da bude obavezujuća ali uz širi koncenzus - kazao je Đeljošaj.

image

NIK ĐELJOŠAJ

- NIK ĐELJOŠAJ

On je istakao da je prije nekoliko dana objavljena lista artikala koji su sniženi, te da će nakon analiza naći način da se akcija nastavi.

Kaže da su pokrenuli i podršku razvoju konkurencije.

Navodi da je zabilježen samo jedan slučaj kada nijesu ispoštovane mjere predviđene ovom akcijom, te da je inspekcija reagovala. 

Janović je apelovao na Agenciju za zaštitu konkurencije da što prije dostavi sve podatke.

Kaže da se ta agencija mora oglasiti i o državnoj pomoći koja je dodijeljena Porto Montenegru, i naglasio da Tivat nije opština koja je u mogućnosti dabilo koga časti 4-5 miliona eura.

12:07

Poslanik URE Miloš Konatar postavio je pitanje vezano za imenovanje članova Odbora direktora EPCG, i pitao kako je moguće politički kadrovi imaju većinu u OB direktora, ukoliko je najavljeno primjenivanje principa meritokratije.

Ministar Saša Mujović odgovarajući na pitanju je kazao da je učestvovao u izboru OB EPCG na način kako mu to zakon dozvoljava, držeći kao osnovni kriterijum nivo ekspertskog znanja kandidata koje je predlagao.

Mujović je, između ostalog, naveo da je zatekao OB EPCG koji je bio 100 odsto partijski.

- Od sedam članova, tri su bili ili članovi ili sipmatizeri poreta URA. Zatekao sam izvršnog direktora koj je član URE. Zatekao sam OB u kojem jedna njegov dio vrlo pompezno nastupa u javnosti - istakao je Mujović.

Ministar je kazao da se niko se od njega ne raduje više dobrom finansijskom stanju u EPCG.

- Da zajedničko zapitamo bivše članove Odbora direktora, koliko su propustili profita da naprave, koliko je njihovo činjenje, ili nečinjenje, ugrozilo rad EPCG i taj profit u znalajnoj mjeri smanjilo - kazao je Mujović.

Podsjeća da ćerka kompanija Solar gradnja nije neko vrijeme mogla da radi.

- Da li je dopustivo da 15 mjeseci hidroagregat u Pivi bude van funkcije. Brojne druge stavke koje je počinio taj OB nijesu bile u korist EPCG. Smatrao sam da se može i da treba bolje, i odlučili smo da se zahvalimo tim "istorijskim" ličnostima, i da formiramo novi OB koji će biti prizeman i pokušati da izgura prave projekte na pravi put - istakao je Saša Mujović.

Konatar je kazao da je Mujović ostavio istog predsjednika Odbora direktora Milutina Đukanovića, da mu ne smeta član iz AA koji je bio u prošlom sazivu.

- Nema problema, ali kažite da vam smetaju ljudi tamo koji su iz GP URA. Vi ste ministar, u ovom trenutku možete da radite što hoćete, ali vlast je prolazna, i nemojte to raditi jer je vlast prolazna - kazao je Konatar.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:38