ФОТО: Предсједник Црне Горе / - STEINS, SANDRA
17/05/2022 u 14:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Ђукановић: Западном Балкану потреба јединствена порука да свака држава има своје мјесто у ЕУ

Опен Балкан не инсистира на европским стандардима и на неки начин, мени се чини, наводи Ђикановић

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић након завршене радне посјете Њемачкој дао је изјаву за јавност.

Транскрипт изјаве предсједника Црне Горе Мила Ђукановића:

Прије свега веома је важно да је настављен континуитет дијалога на највишем нивоу имеђу Црне Горе и Нјемачке. Ово је наш трећи сусрет у последњих пар година и посебно је веома важно да смо тај разговор имали у овако промијењеним, сложеним геополитичким околностима изазваним агресијом Русије на Украјину. То је била прилика да видимо како се Нјемачка позиционира у односу на једну важну европску политику, политику ЕУ, а то је политика проширења и какав је однос прем ЗБ. Добили смо очекивану, врло повољну поруку да Нјемачка види ЗБ у ЕУ и да наравно жели и даље да поштује она правила у политици проширења која су важила и за све садашње чланице ЕУ. То је нешто што као Црна Гора поздрављамо и спремни смо да се владамо под тим правилима. Дакле, не тражимо пречице али непоколебљиво вјерујемо у потребу европске перспективе свих земаља ЗБ, спремни смо да радимо на реформама, на достизању свих почев од оних у области владавине права да бисмо остварили равноправну позицију у уједињеној Европи у наредном периоду.

Разговарали смо на три теме, прва је била домаћа политичка ситуација у Црној Гори. Информисао сам уваженог саговорника о томе шта се догодило у Црној Гори у периоду од нашег последњег сусрета који је био октобра 2020. године, само пар мјесеци након завршених парламентарних избора и казао да се догодили оно што сам му заправо тада и најавио, да се у Црној Гори догодила једна очекивана промјена власти, д аје та промјена власти свакако важан допринос динамици демолкратског живота у Црној Гори, али да имам сумњу код капацитета нове владајуће коалиције и нове владе да Црну Гору води динамично ка жељеним циљевима, прије свега ка поцицији чланице ЕУ. Такође, казао сам да се у међувремену догодила промјена те владе и да се догодила на један регуларан демократски начин што заправо само потврђује функционалност црногорске парламентарне демократије, и друго, да је јако важно да Црна Гора ни у периоду претходне владе ни данас није промијенила свој стратешки курс. Црна Гора је дио европске политике у региону ЗБ, један, ја мислим успјешан промотер европског система вриједности, земља која ће сигурно наставити да буде лидер у преговарачком процесу за даље проширење ЕУ.

Такође, разговарали смо о ситуацији у региону. Казао сам, и ту смо се сложили, да се та ситуација нажалост погоршала последњих година, али се погоршала захваљујући малигном утицају трећих страна на простору ЗБ и да одговор на то мора бити врло усаглашен став са свих релевантних европских адреса о јасној и догледној европској перспективи за све земље ЗБ. Дакле, ту више не могу бити толерисани различити погледи јер ће ти различити погледи заправо само даље замагљивати суштину, а та суштина је неизбјежност европске перспективе а када се замагли та суштина онда се наравно отвара и простор за даљи утицај трећих страна које наступају нажалост са антиевропске платформе. У том контексту смо разговарали о важности политике Берлинског процеса, указао сам да је Берлински процес врло комплементаран тој нашој политици проширења ЕУ на простору ЗБ са чим је предсједник Штајнмајер апсолутно сагласан. Казао ми је да став, не само његов, него став нове њемачке владе да ће оснажити Берлински процес и сложили смо се да нема потребе за алтернативама Берлинском процесу, напротив, да је Берлински процес и у претходном  периоду показао врло важне перформансе за укупну еманципацију и европеизацију простора ЗБ и да са том политиком треба само даље наставити.

Говорили смо, такође, и о потреби динамизирања билатералних односа у области економије. Изнио сам нашу потребу да нам Нјемачка помогне у диверсификацији наше економије. Пандемија нам је указала да је важно да имамо добар туризам и услуге али да то није довољно и да морамо радити на развоју других дјелатности, тако да је моје очекивање да добијемо подршку из Нјемачке за даљи развој индустрије и енергетике, и предсједник Штајнамјер ми је рекао да је то реално очекивање и да ће учинити све са своје стране да подстакне надлежне адресе у Нјемачкој да се крене у једну такву иницијативу и да ће то свакако бити и однос Нјемачке и њеног уважавања околности да је Црна Гора већ годинама стопроцентно усаглашена са вањском и безбједносном политиком ЕУ.

Одговори на питања: 

Питање: Да ли Вас брину учествале реакције премијера Дритана Абазовића о подршци пројекту „Отворени Балкан“?

Предсједник Ђукановић: Не брину ме. Знам их, нијесу ми нове ни непознате. Имамо различите ставове о тој иницијативи. Више пута сам од њега чуо да у склопу подршке свим регионалним иницијативама подржава и ту. Такође, више пута сам јавно изнио да не мислим да је то оптимална иницијатива. Прије је доживљавам као неку врсту реплике на Берлински процес. Резлика је веома очигледна у корист Берлинског процеса. Берлински процес окупља све земље ЗБ, а Опен Балкан окупља само три земље. Берлински процес почива на европским стандардима и он је комплементаран са процесом придруживања. Дакле, све што радимо кроз Берлински процес, радимо на достизању стандарда који ће нас у финалу квалификовати за чланство. Опен Балкан не инсистира на европским стандардима и на неки начин, мени се чини, Опен Балкан је припремљена иницијатива која би била нека врста алтернативе за чланство земаља ЗБ у ЕУ. Ја не мислим да нам не треба алтернатива, треба нам чланство. Због тога мислим да је потпуно природно да ми пуним једрима наствавимо са преговарачким процесом са ЕУ. Вјерујем да ће то ова Влада радити. Вјерујем да ћемо ускоро деблокирати преговарачки процес у области владавине права, а тиме и кренути у затварање преговарачких поглавља, и вјерујем да ћемо  пуном партиципацијом у оквиру Берлинског процеса себи дати добар замах на том путу и да ће Црна Гора валоризовати предност коју смо изградили у претходном периоду и постати прва сљедећа чланица ЕУ

Питање: Да ли пројекат Отворени Балкан има уопште више подршку било кога са запада уколико узмемо у обзир саопштење шефова дипломатије Г7 у којем искључиво дају предност Берлинском процесу?

Предсједник Ђукановић: Као што смо у прилици да прочитамо по неку подршку која се упућује и иницијативи Опен Балкан, рекао бих на један уопштен начин, који подржава регионалну сарадњу и било би крајње наопако не подржати све што је конструктивно на плану регионалне сарадње, прије свега на плану регионалне економске сарадње, али, у овом случају заиста се поставља питање чему алтернатива нечему што је јако добро трасирано, што је, као што знате, добило пуну валоризацију управо на самиту Берлинског процеса у Софији. Дакле, тамо је и дефинитвно усвојен и неки акциони план за достизање заједничког регионалног тржишта. Јер ми причамо прије свега  о тој економској сарадњи. И ја заиста мислим да томе не треба алтернатива. Зато, дакле, не узнемиравају ме подршке било којој регионалној иницијативи, али као рационалан човјек, увијек се опредјељујем за оно што ће бити инклузивније, што ће окупити све земље региона, што ће почивати на европским стандардима, и што ће, као што сам казао, бити комплементарно са нашим основним циљем брзог достизања чланства у ЕУ.

Питање: Можете ли да прокоментаришете изјаву предсједника Француске о ЕУ на 2 колосјека. Да ли је таква изјава обесхрабрујућа за земље ЗБ, нарочито за ЦГ?

Предсједник Ђукановић: Прочитао сам ту поруку. Мислим да ће бити важно да у наредном периоду чујемо и, рекао бих, мало детаљнију елаборацију те идеје. Већ сам казао интерпретирајући вам разговор са предсједнком  Штајнмајером да је ЗБ насушно потребна јединствена порука. Ми мислимо да је добар дио проблема који сада видимо на ЗБ посљедица конфузије у односима ЕУ са ЗБ, конфузија коју су искористиле треће стране, да пенетрирају своје интересе у нашем региону,, који су супротстављени интересима ЕУ. Ја мислим да је та конфузија управи изазвана врло шароликим порукама кије већ годинама долазе са различитих адреса. Нама треба јединствена порука, и нама треба порука која је европска. Дакле, нама треба само да нам Европа потврди оно што је говорила током претходних 30 година, реализујући разне таласе европског проширења, а то је: да свака европска држава, дакле и свака земља ЗБ, има своје мјесто у ЕУ, да Европа наставља са политиком регате у проширењу ЕУ, што ће рећи, да ће свако до свог мјеста доћи зависно од своје способности да реализује реформе и достигне стандарде. Ништа сем тога. Ја мислим да је то једина добра порука која би по мом увјерењу била стимулативна за ЗБ, која би мало разбистрила ту маглу изнад ЗБ, која се навукла захваљујући конфузији током посљедњих неколико година, која је реално опет отворила простор за утицај малигних политика, јер, хтјели то себи да признамо или не, ЗБ је традиционално простор на којем су кроз историју многи успјешно манипулисали, многи нас успјешно заустављали у ономе што су наши стратешки интереси. Дакле, мислим да је ово вријеме у којем треба прекинути са манипулацијама, усредсредити се ка ономе што нам је неупитан заједнички интерес и заједнички циљ, а треба обезбиједити да нам у достизању тог циља ЕУ својом јединственошћу и одлучношћу помогне.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 20:21