/ - FOTO: SKRINšOT - YOUTUBE
12/07/2024 u 12:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Mandić: Smatram da smo dovoljno zdravi kao društvo da obnovimo Njegoševu kapelu

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić izjavio je na svečanoj ceremoniji podvodom dodjele Trinaestojulske nagrade, u Vladinom domu na Cetinju, da smatra da smo danas kao društvo dovoljno zdravi da obnovimo Njegoševu kapelu na Lovćenu.

- Obnavljanje Njegoševe zavjetne kapele na Lovćenu je ideja koja je prvo pokrenula naša Mitropolija cernogorsko-primorska i naš blaženopočivši mitropolit Amfilohije. Smatram da smo danas dovoljno zdravi, kao društvo i zajednica, da realizujemo tu plemenitu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori i želim da iskoristim ovu priliku da je kao predsjednik Skupštine Crne Gore javno iniciram, poručio je Mandić.

Kako je dodao, poštujući Njegoševu želju, uspostavili bi novu moralnu vertikalu koja će učiniti da Crna Gora ozdravi i da u bolju budućnost zakorači.

Đurašković: Mandiću, na Lovćenu ćeš graditi taman ka‘ što ste održali riječ "dogodine u Prizrenu"

- Da bi naša narodna zajednica u zaista teškim vremenima sačuvala dragocjeni kontinuitet, da bi imali na koga da se pozovemo i na šta da se oslonimo, neophodno je i simbolički i realno da ispoštujemo najdublju duhovnu tradiciju Crne Gore u kojoj se veličanstveno uzdižu ličnost i dijelo pjesnika vladike i svetitelja Petra II Petrovića Njegoša. U tom smislu, povratak Njegoševe kapele na Lovćen, po mom mišljenju, bio bi i simbolički i realno veliki istorijski korak savremene Crne Gore. Bez obzira na sve naše trenutne prolazne razlike i nesporazume, bio bi to ne samo znak političke zrelosti i mudrosti, nego i znak istinskog narodnog pomirenja i blagotvornog okupljanja oko onog što nas sudbinski povezuje, naveo je predsjednik Skupštine.

image

Ceremonija na Cetinju

- Ž.JANJUšEVIć
image

Ceremonija na Cetinju

- Ž.JANJUšEVIć

Dodao je da to ne znači da bi bilo ko rušio Mauzolej na Lovćenu, kojeg su takođe sagradili naši preci i koji predstavlja dio naše istorije, već da bi narod Crne Gore sagradio kapelu, istu onakvu kakvu je svom stricu posvetio Petar II Petrović Njegoš, i u njoj pohranili njegove svete mošti što je bila njegova sama želja.

- Upravo time što se na Lovćenu neće više ništa rušiti, nego graditi, šaljemo poruku za nove naraštaje u Crnoj Gori, da će naša zemlja biti po mjeri svih njenih građana i u njoj će, baš kao i na Lovćenu, biti mjesta za sve. Ta kapela ne bi bilo dijelo bilo kojeg pojedinca i ne bi mogao niko da diže spomenik sebi, a da priča o Njegošu, već mjesto svih nas i Crne Gore koji bi je zajednički gradili kako bi mogli da se okupimo oko nje i bratski radimo za budućnost naše države i svih građana ove prelijepe zemlje, istakao je Mandić.

Spoj vjekovne borbe za slobodu i ideje o stvaranju suverene i međunarodno priznate države našeg naroda na temeljima istorijskog zavjeta koji je upravo sačuvan i njegovan na Cetinju i u staroj Crnoj Gori – to predstavlja 13. jul, saopštio je Mandić.

Zirojević Mandiću: Imajte na umu da helikopter na Lovćen ne slijeće

- Simbolika dva podjednako važna događaja koja su vezana za ovaj datum dobijanja državnosti na Berlinskom kongresu 1878. godine i otpočinjanja opštenarodnog ustanka protiv okupatora 1941. zapravo predstavlja kontinuitet brojčano malog, ali idejama velikog naroda, poručio je između ostalog Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. avgust 2024 04:26