/ - FACEBOOK
04/04/2024 u 17:53 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Nikolić: Ukoliko Vlada istraje na tome da je prinudna Uprava rješenje za Šavnik, imamo niz koraka kao odgovor

Andrija Nikolić, poslanik DPS-a, saopštio je da ukoliko Vlada istraje na tome da je prinudna Uprava rešenje za Šavnik, imaće niz koraka kojima ćemo na to odgovoriti.

Nikolić je naveo da uvođenje anarhije u Crnoj Gori ne smije biti ponašanje Vlade Crne Gore, jer posledice takvog ponašanja mogu biti nesagledive.

- Nezabilježen je presedan u pravnom sistemu Crne Gore da odluka o uvođenju prinudne Uprave u Opštini Šavnik koju je Vlada povukla, bude reaktivirana. Niti je u skladu sa zakonom, niti je u skladu sa Ustavom da se uvodi prinudna Uprava po isteku mandata lokalnog parlamenta -  kazao je između ostalog Nikolić.

Uvodi se prinudna uprava u Šavniku, odluka Vlade objavljena u Službenom listu

On je podsjetio je da je Opštini Šavnik u poslednjih pola godine lokalni parlament zasjedao 4,5 puta.

- Ovo više nije pitanje pojedinačnih intersa na političkoj sceni Crne Gore, već pitanje poštovanja temeljnih principa ustavnog poretka na kojima počiva vladavina prava. Vlada koja svojim aktivnostima svjesno ulazi u rizik rušenja principa na kojima počiva vladavina prava ne može da govori o IBAR-u, o demokratiji... -  ukazao je Nikolić.

On je naveo da ukoliko Vlada pokaže spremnost da povuče odluku o uvođenju prinudne Uprave u Opštini Šavnik, DPS je spreman da sjedne za sto i da definiše model političkog kompromisa.

- Ukoliko Vlada istraje na tome da je prinudna Uprava rešenje za Šavnik, imaćemo niz koraka kojima ćemo odgovoriti. Prvi u nizu je napuštanje Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu. Dakle nema simuliranja demokratije sa onima koji žele da ruše Ustavni poredak. Što se nas tiče, za nas je Jugoslav Jakić legitimno izabran predsjednik opštine Šavnik -  naglasio je on.

Dodao je da su ambasadore Kvinte vrlo temeljno upoznali sa rizicima i opasnostima uvođenja Crne Gore u stanje anarhije.

- Moraju da znaju da  svaka destrukcija mora imati svoj odgovor, i institucionalni i vaninstitucionalni - zaključuje on.  

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 08:07