Jovan Jole Vucurovic / - IVAN PETROVIC-IPE
07/12/2023 u 16:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vučurović učesnik događaja “Razgovori o ljudskim pravima”

“Razgovori o ljudskim pravima” se organizuju u znak sjećanja na dvije značajne prekretnice: 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i 30 godina Bečke deklaracije i Programa akcije

Predsjednik Odbora za ljudska prava i slobode Jovan Jole Vučurović učestvovaće na događaju “Razgovori o ljudskim pravima” koji organizuju Kancelarija Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori u saradnji sa Ambasadom Austrije i Ambasadom Češke Republike.

Kako je saopšteno iz Skupštine, ovaj događaj će se održati u Podgorici, 8. decembra 2023. godine, sa početkom u 10 sati.

“Razgovori o ljudskim pravima” se organizuju u znak sjećanja na dvije značajne prekretnice: 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i 30 godina Bečke deklaracije i Programa akcije.   

U skladu s ovogodišnjom inicijativom “Global Human Rights 75”, koja ima za cilj da promoviše univerzalnost ljudskih prava i ojača sistem ljudskih prava Ujedinjenih nacija, “Razgovori” će istaći kontinuirani značaj i važnu ulogu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima u rješavanju savremenih lokalnih i globalnih izazova.

Kako se dodaje, na ovom skupu će se analizirati na koji način pregledi tijela Ujedinjenih nacija za ljudska prava, posebno Univerzalni periodični pregled, služe kao krucijalni alati u unapređenju Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, podsticanju održivog razvoja, te kako mogu podržati put Crne Gore ka integraciji u Evropsku uniju. Takođe, biće predstavljeni primjeri iz međunarodne i regionalne prakse, u cilju ohrabrivanja proaktivnosti donosilaca odluka u Crnoj Gori.

Uvodna izlaganja imaće: Fatmir Đeka, ministar ljudskih i manjinskih prava, Anjet Lanting, savjetnica UN-a za ljudska prava i Ekaterina Paniklova, stalna predstavnica UNDP-ija u Crnoj Gori.

Na prvom panelu na temu “Uloga sistema UN za ljudska prava u unapređenju standarda ljudskih prava i održivog razvoja” savjetnica UN za ljudska prava i predstavnica Kancelarije Visokog komesara za ljudska prava Anjet Lanting govoriće o Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i razvoju UN sistema za ljudska prava, dostignućima i rješavanju izazova za bolje poštovanje i zaštitu ljudskih prava, dok će  Sara Ratrej, viša savjetnica za ljudska prava iz UNDP-ija govoriti o povezanosti ljudskih prava i unapređenja ciljeva održivog razvoja.

Na drugom panelu na temu “Uticaj sistema UN-a za ljudska prava – primjeri zemalja” iskustva svojih država će predstaviti: Nj.E. Karl Mihael Miler, ambasador Austrije u Crnoj Gori, Klara Laurenčikova, izaslanica Vlade Češke za ljudska prava, Jakub Mačaka iz Odjeljenja za ljudska prava Vlade Češke i Ištvan Lakatoš, nekadašnji ambasador za ljudska prava Mađarske i viši savjetnik za ljudska prava u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 18:02