/ FONET/SAVET EVROPE
29/06/2022 u 08:14 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Vujanović: Ugovor između Vlade i SPC o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje

Samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u CG, koja su afirmativno naglašena u navedenoj odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26. maja 2006., može biti potpisan Ugovor između Vlade i Srpske pravoslavne crkve, naveo je on

Bivši predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, saopštio je povodom juče objavljanog nacrta Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, "ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa mora imati dvostruko utemeljenje".

- Prvo, mora uvažiti odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve br. 95/208 od 26. maja 2006. godine, kojom je priznat referendum o nezavisnosti Crne Gore, Mitropolitu crnogorsko-primorskom vraćen počasni status Arhiepiskopa cetinskog, ustanovljen Eparhijski savjet, a Mitropolija crnogorsko-primorska je dobila naziv Pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Nakon sastanka Eparhijskog savjeta Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori 1. decembra 2006. godine, istog dana, u Rezidenciji na Cetinju, članovi Eparhijskog savjeta na čelu sa Mitropolitom crnogorsko-primorskim i Arhiepiskopom cetinjskim Amfilohijem, uručili su mi označenu odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve. Nakon ovog sastanka, u kome je kao član Eparhijskog savjeta učestvovao sadašnji Mitropolit Joanikije, za javnost su data odvojena, a sadržinski jednaka saopštenja. Drugo, Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa, mora se zasnivati na istim principima na kojima je 12. decembra 2002. godine zaključen Ugovor između Vlade Republike Hrvarske i Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. Ovaj Ugovor je u ime Vlade Republike Hrvatske potpisao njen predsjednik Ivica Račan, a u ime Mitropolije zagrebačko-ljubljanske njen Mitropolit i predsjednik Episkopskog savjeta u Hrvatskoj, mitropolit Jovan, a na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve od 2. decembra 2002. godine- naveo je Vujanović.

Kako je poručuio, "samo uz nužna prilagođavanja i uvažavanja posebnosti Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koja su afirmativno naglašena u navedenoj odluci Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 26. maja 2006. godine, može biti potpisan Ugovor između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori o pitanjima od zajedničkog interesa".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
03. avgust 2022 10:39