/ - IZVOR: EPA
24/05/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Zvaničnici EU upozoravaju: Ukrajina i Moldavija mogu prestići Crnu Goru na putu za članstvo

U izvještajima medija i ocjenama evropskih diplomata se navodi da je Evropska komisija ustanovila da su Ukrajina i Moldavija postigle zamašne uspjehe u jačanju vladavine prava i evropskim reformama

Ukrajina ubrzano sprovodi reforme koje je vode članstvu u Evropskoj uniji, a kandidati sa Zapadnog Balkana zaostaju i trebalo bi da slijede tu brzinu i reforme, a ako „partneri na Balkanu to ne nadoknade, mogu ih prestići i Ukrajina i Moldavija, rekli su zvaničnici iz Brisela, prenose agencije.

U izvještajima medija i ocjenama evropskih diplomata se navodi da je Evropska komisija ustanovila da su Ukrajina i Moldavija postigle zamašne uspjehe u jačanju vladavine prava i evropskim reformama, pa je bilo ocjena i da bi posebno Ukrajina mogla u rekordnom roku završiti pregovore o članstvu u EU, čiji početak se očekuje krajem ove godine.

Partneri na Zapadnom Balkanu su u zastoju s evropskim reformama i trebalo bi da iskoriste „zamah stvoren povoljnim napretkom Ukrajine“, prenio je Borelj poruku šefova diplomatija Unije, a zvaničnici u Briselu su podvukli da Ukrajina „ostvaruje veliki napredak u veoma teškim uslovima, jer je ratni okršaj na njenoj teritoriji“.

O napretku Ukrajine i Moldavije će u junu razgovarati vođe EU, a predsjednica Evropske komisije je već predočila da je „upečatljivo da, uprkos ratnom požaru, Ukrajina, snažno i neumorno radi na ispunjavanju sedam postavljenih uslova, a znatan napredak je već učinjen“.

Izvještači medija i zvaničnici u Briselu objašnjavaju da to baš ne znači da EU smatra da Ukrajina obavezno može članica Unije postati brže nego Crna Gora i Srbija koje uveliko pregovaraju o članstvu. Ali kažu da među evropskom dvadesetsedmoricom preovladava stav da bi zbog geopolitičkog dramatičnog preokreta u Evropi – ruske invazije na Ukrajinu, proširivanje trebalo ubrzati i susjede EU i Zapadni Balkan „politički i bezbjednosno ugraditi u evropski prostor“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 18:03