Здравко Кривокапић / - SRDJAN BOLJEVIC
28/04/2021 u 23:44 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Кривокапић поручио да неће посустати у борби против корупције: И мени су пријетили криминални кланови

На сједници Скупштине 11. маја о разрјешењу министра правде Владимира Лепосавића
И ја сам добиjао приjетеће поруке од криминалних кланова, али им нисам придавао значаj. Тиме су се бавиле службе безбjедности, саопштио је јуче премијер Здравко Кривокапић након скупштинске сједнице посвећене премијерском сату. Он је рекао и да је њему, као и потпредсједнику Владе Дритану Абазовићу, повећан број чланова обезбјеђења због приjетњи коjе добиjа.
– Ради се сигурно о тачним информациjама, ниjе никакво спиновање. И мени jе жао што Скупштина и сви ми ниjесмо исказали jедну већу солидарност, jер jе потпредсjедник Абазовић кренуо у отворену борбу са организованим криминалом и корупциjом, и њему то припада по мjесту коjе покрива. Сви треба да га подржимо да таj пут буде такав да корупциjа буде нулта, а криминал сведен на мjеру прихватљивости за све грађане Црне Горе – казао jе Кривокапић.
Шеф клуба посланика коалиције „Црно на биjело“ Милош Конатар затражио jе на јучерашњој сједници да се из парламента упути порука jединства и одлучности кад jе у питању борба против криминала и корупциjе, а поводом пријетњи Абазовићу, због чега су, како је саопштио, стигле поруке подршке и од 70 посланика Европског парламента. Предсједник Скупштине Алекса Бечић казао jе да jе сигуран да сваки члан парламента размишља на исти начин – да надлежни државни органи треба да раде своj дио посла, да обезбиjеде сигурност и безбjедност сваком посланику, члану Владе и сваком грађанину.
”Одлуком о држављансту не прави се никакав реинжењеринг, него се исправља неправда

Одговараjући на питање посланика Социjалдемократа Ивана Браjовића када очекуjе да ће се реализовати предлог за разрjешење министра правде Владимира Лепосавића, с обзиром на то да га jе упутио 6. априла, а да то питање jош ниjе разматрано у Скупштини, Кривокапић је рекао да га не интересуjе да ли ће његов предлог за смjену министра правде бити повод да неко у парламенту тражи да се гласа о повjерењу Влади. Браjовић jе навео да ће посланици СД гласати за смjену Лепосавића кад год то буде у Скупштини.
– Ниjе реконструкциjа Владе ако оде jедан министар. Имали смо прилике и у пракси да видимо да смо имали министре да су разриjешени, а да jе неко други координирао том облашћу – казао jе Кривокапић.
Бечић је саопштио да jе на колегиjуму Скупштине договорено да ће се на сједници 11. маjа разматрати и избор, именовања и разрjешења и питања кадровске проблематике. Скупштина би на тој сjедници, између осталог, требало да расправља и о измjени Закона о државном тужилаштву и о смjени предсjедника ДИК-а Алексе Ивановића.
Шеф посланичког клуба Бошњачке странке Ервин Ибрахимовић питао је премијера да ли jе Влада одустала од намjере да измиjени Закон о регистрима пребивалишта и боравишта и Одлуку о критериjумима за утврђивање услова за стицање држављанства, а он је одговорио да jе та одлука до 2018. године миjењана четири пута и вjешто коришћена да потенциjални држављани Црне Горе не би могли да добиjу држављанство и право гласа. Он је нагласио да се таквом одлуком не прави никакав реинжењеринг, већ се исправља неправда.
– Бошњачка странка jе, као и Ви, да се уреде бирачки спискови и да буду jасни и прецизни, али не на штету иjедног грађанина. Мислим да ниjе вриjеме за овакве инициjативе у тренутку када jе присутна оволика подиjељеност у друштву, етничка дистанца и пораст национализма – навео jе Ибрахимовић.
Темељни уговор са Црквом биће познат средином маја
Премијер је саопштио да ће jавност бити упозната са Темељним уговором са Црквом када буде усаглашен између двиjе стране.
– Биће познат средином маjа и допринијеће смањењу тензиjа. Ако ниjе проблем уговор са Светом столицом и Исламском заjедницом, не видим зашто би оваj уговор био проблем. Имаjте стрпљења и да сачекате тренутак да таj уговор буде достављен. Мање jе важно ко ће уговор потписати. Уговор има такав карактер да jе довољно да га потпише Влада – казао jе Кривокапић.
Према његовом суду, неко као да намјерно изазива проблеме коjи ће се одразити на туристичку сезону.
–Знам да се неки штраjкови планираjу на дужи временски период, како би на таj начин показало да jе ова влада неспособна да води било какву политику. Оно што смо досад имали као примjер тих политика и управљања вођено jе на jедан неприродан начин, а то jе бирократски приступ. Убудуће ми желимо да све политике и управљање базирамо на резултату и системском приступу. И онда свако може да каже да ова влада ниjе остварила резултат – рекао jе Кривокапић.

Кривокапић jе подсјетио да jе Закон о регистрима пребивалишта на jавноj расправи и позвао посланика да достави своjе сугестиjе. Он је истакао да ниjедан црногорски држављанин неће остати без држављанства матичне земље.
Одговараjући на питање посланика коалиције „Црно на биjело” Божене Jелушић да ли jе Влада иницирала измjене уредби и других аката у складу са надлежностима коjима се уређуjу надокнаде и остале привилегиjе функционера, коjе значаjно оптерећуjу jавне финансиjе, а чиjим би се ограничавањем или укидањем омогућила праведниjа расподjела терета кризе на све грађане, он jе казао да jош немаjу потпуну слику колико држава има службених аутомобила, нити коjом све имовином располаже.
– У марту ове године било је 137 особа коjе примаjу надокнаду по престанку функциjе и таj издатак на мjесечном нивоу, износи 181.313 нето, а у бруто износу 293.619 еура. Међутим, ниjе довољно измиjенити само jедан закон. Ми ћемо то погледати, урадити систематски и водећи рачуна о социjалноj правди – одговорио jе премиjер.
Шеф посланичког клуба Демократа Бориса Богдановића питао је Кривокапића да ли ће и када Црна Гора закључити споразум са концесионаром Универзал монте, како би држава од тог њега преузела управљање над магистралним путем Херцег Нови–Требиње, а он је одговорио да је направљен низ разговора са концесионаром око откупа концесионог уговора, и то за 12,8 километара пута за коjи се плаћа путарина.
– Концесионар је пристао да то уради за четири милиона еура, и да то не преузима држава, него општинска каса, како би пут већ у маjу могао бити слободан – саопштио jе Кривокапић.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 11:26