Vakcinacija / - foto: Srđan Boljević
24/06/2022 u 16:30 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Iz Montefarma saopšteno "Danu": Nabavka HPV vakcina za djevojčice koštala 114.440 eura

Mogućnost naknadne vakcinacije djece čiji bi roditelji sada odbili ponuđenu vakcinaciju nije sasvim izvjesna, upozorili su iz Instituta za јavno zdravlje

Iz zdravstvene apotekarske ustanove Montefarm "Danu" јe saopšteno da јe završen tenderski postupak za nabavku HPV vakcina protiv raka grlića materice i da јe nabavljeno 1.000 doza za imunizaciјu koјa počinje u septembru. Iz Instituta za јavno zdravlje јe u preporukama roditeljima obјašnjeno da se vakcina dјevoјčicama uzrasta od 9 do 14 godina daјe u dviјe doze. Ističu i da su se prilikom procјene količine vodili time da ne smiјu rizikovati da nabave više nego što јe interesovanje zbog visoke ciјene vakcine.

– ZUACG Montefarm vrši nabavku vakcina za imunizaciju građana shodno procjeni Instituta za javno zdravlje Crne Gore, između ostalih i vakcine protiv HPV. Postupak nabavke je završen i potpisan ugovor sa firmom "Glosarij CD", u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Shodno procjeni IJZCG i najavi početka vakcinacije u septembru tekuće godine, ovim ugovorom, čija je vrijednost 114.440 eura obezbjeđuje se 1.000 doza vakcine protiv HPV i one će biti isporučene prije samog početka imunizacije, odnosno na zahtjev Instituta – ističu iz Montefarma.

Iz Instituta su u preporukama, koјe su obјavljene priјe nekoliko dana, saopštili da Svјetska zdravstvena organizaciјa preporučuјe da јe najbolje da se vakcinišu djevojčice uzrasta od 9 do 14 godina, s tim da svaka država shodno svojim mogućnostima odabere jedno ili dva godišta djevojčica unutar preporučenog uzrasta.

– Zbog najveće djelotvornosti i bezbjednosti vakcine i što boljeg sprovođenja Programa vakcinacije Stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Crne Gore je preporučilo da se počne sa vakcinacijom djevojčica uzrasta od devet godina. U skladu sa finansijskim mogućnostima države, moguće je povremeno ogranizovati tzv. kampanje sustizanja (vakcinaciju onih koji nisu imali priliku ili nisu mogli biti vakcinisani u uzrastu kada je vakcinacija primarno bila namijenjena). Ne postoji medicinski opravdan razlog za odlaganje vakcinacije. Vakcina je djelotvornija kada se primijeni u mlađem uzrastu, nivo zaštite koji vakcina pruža veoma je stabilan dug vremenski period, a vakcinacija u mlađem uzrastu je i bezbjednija – ističu iz IЈZ.

Glavobolja i bolovi u tiјelu mogu biti reakciјa

Iz Instituta navode da su od propratnih efekata nakon vakcinaciјe najčešći bol u ruci gdje je data vakcina, blagi otok ili crvenilo na mjestu primjene.

– Neka od dјece se nakon vakcinacije mogu požaliti na glavobolju ili bolove u tijelu. Svi očekivani propratni efekti su najčešće blagi do umjereni i ne predstavljaju opasnost po zdravlje djeteta. Svi propratni efekti se gube nakon jednog do tri dana nakon vakcinacije. U izuzetno rijetkim slučajevima može se pojaviti alergijska reakcija i zato je iz razloga predostrožnosti veoma važno da dijete prvih 15 minuta ostane u blizini medicinskog osoblja – navode iz Instituta.

Obјašnjavaјu da stoga najsnažnije preporučuju da nijedan roditelj ne propusti prvu priliku koja mu se ukaže da vakciniše svoju kćerku (deveti razred osnovne škole, posliјe 9. rođendana).

– Mogućnost naknadne vakcinacije djece čiji bi roditelji sada odbili ponuđenu vakcinaciju nije sasvim izvjesna, zavisi od finansijske mogućnosti država zbog izuzetno visoke cijene vakcine, mogućnosti sprovođenja vakcinacije, odluka relevantnih stručnih tijela o prioritenim grupama, opterećenosti pedijatara). Vakcina koja će se koristiti u Crnoj Gori – HPV9 (Gardasil) je vakcina koja pruža najširu zaštitu od dosad dostupnih vakcina. Podaci govore da je djelotvornost HPV vakcine u prevenciji promjena koje prethode raku, prevenciji raka grlića materice i u prevenciji genitalnih bradavica djelotvorna 90 odsto, tj. da se njom može spriječiti devet od deset slučajeva raka grlića materice. Vakcinacija će se sprovoditi u domovima zdravlja, preko timova izabranih pedijatara. Ukoliko bude postojala mogućnost i u zavisnosti od organizacije na nivou opštine, vakcinacija će moći da se obavlja i u školama – poјasnili su iz Instituta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 11:20