/ фото: Портал Дан
20/06/2022 u 11:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Међедовић: Листа чекања КЦЦГ је листа чекања цијеле државе

Истовремено вас информишем и да наша данашња листа чекања за први специјалистички преглед никад није била краћа, прецизирао је Међедовић

Листа чекања за специјалистичке прегледе Клиничког центра Црне Горе није листа чекања само наше установе већ листа чекања цијеле Црне Горе. То је, са сједнице Одбора за здравство и социјално старање, поручио је директор Поликлинике КЦЦГ, Рифат Међедовић.

- КЦЦГ пружа 65 одсто најкомпликованијих здравствених услуга у земљи и од 1. јануара до данас збринули смо око 300 хиљада пацијената, дакле, пола Црне Горе. Темпом којим радимо, до краја године прегледаћемо буквално цијелу државу иако код нас ради мање од једне четвртине од укупног броја љекара у земљи- навео је Међедовић.

- Истовремено вас информишем и да наша данашња листа чекања за први специјалистички преглед никад није била краћа- прецизирао је он. 

- Осим тога, први слободни термини за преглед у Поликлиници КЦЦГ за већину специјалистичких прегледа раније су доступни у односу на регион- рекао је др Међедовић.

Нпр., први слободан термин за магнетну резонанцу главе у УКЦ Лјубљана је за годину и по - у децембру 2023. године. У КЦЦГ, први термин је 17. јул ове године.

Први слободан термин за преглед код неуролога у УКЦ Лјубљана је у фебруару 2023. године. У КЦЦГ се до неуролога стиже 20. јуна, а оквирно се чека три мјесеца. 

- Подсјетићу вас и да наше листе чекања нијесу фиксне већ се сваког мјесеца отварају нови, допунски термини. Листа коју видите није коначна јер сваког 25. у мјесецу отварамо додатне термине- објаснио је др Међедовић.

У истој болници у Лјубљани, први преглед код кардиолога је за пола године – у децембру 2022. године. У КЦГГ је први термин већ 5. јула ове године.

- Предлажем да упоредимо и брзину прегледа у КЦЦГ и са КЦ Србије. Пацијенти КЦ Србије који од јула прошле године чекају коронарографију, биће оперисани овога мјесеца. Има пацијената који чекају 11 мјесеци. У КЦЦГ се ова интервенција чека најдуже три мјесеца, док се код хитних пацијената завршава у року од мјесец- навео је он.

- Осим тога, у једном тренутку смо уочили да постоји 5.300 вишеструких упута, што значи да је један пацијент за преглед код нпр. реуматолога имао и до осам упута. Тај проблем смо ријешили, а, уз то, од почетка овога мјесеца позивамо све пацијенте за реуматолога, неуролога, ендокринолога, хематолога и гастроентеролога који су имали заказане термине у јулу, августу и септембру да буду прегледани сада. Наши љекари у амбулантама раде сваког дана до осам сати увече, да би листе чекања од јесени, такође, биле значајно краће- појаснио је директор Поликлинике КЦЦГ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:54