Sa potesta izabranih ljekara / - FOTO: BOJANA BOžOVIć
15/06/2023 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo spremno da razgovara sa Sindikatom izabranih doktora nakon odgovora na dopis

Cilj je da se poboljša kvalitet usluga pacijentima

Ministarstvo zdravlja je spremno da razgovara sa Sindikatom doktora koji organizuje proteste i cilj je da se poboljša kvalitet usluga pacijentima, kazao je načelnik u Ministarstvu zdravlja Radovan Nikolić, prenosi RTCG.

Doktor Miroslav Stanišljević iz Sindikata tvrdi da kvalitet ne može da se popravi na način na koji se trenutno tretiraju ljekari. U Sindikatu čekaju dopis iz Ministarstva koji če stići poštom, nakon čega će biti započeti razgovori.

Član Glavnog odbora Sindikata izabranih doktora Crne Gore Miroslav Stanišljević, kazao je da ljekari traže da im se vrati mogućnost da rade sa svojim pacijentima.

Objašnjava da je kapitacija procjena koštanja tima i kvaliteta njegovog rada za godinu dana, a ona određuje budžet same ustanove, što je jedan od zahtjeva ljekara koji protestuju.

Nikolić, koji je načelnik Direkcije za zdravstvenu zaštutu kaže da protest nije način, te da još čekaju odgovor od Sindikata na dopis koji je poslat.

– Tražili smo da nam predlože model za prevazilaženje problema koji bi bio analiziran, a nakon toga bi se organizovao sastanak – kazao je on.

Nikolić je rekao zahtjevi da ne vidi da je neki od zahtjeva ljekara utemeljen. Istakao je da nije ministarstvo ukinulo kapitacije, već ulaskom ljekara u zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, što je bila nužnost i nemijnovnost.

– To nije razlog da dođe do umanjenja zarada, jer isti zakon propisuje da ako ljekar pregleda više pacijenata ima pravo na uvećanje zarade do 15 odsto. To je pravo, ne mogućnost i na osnovu toga može da podnese zahtjev da mu se zarada uveća – kazao je on.

Iz Sindikata kažu da nikakav dopis iz Ministarstva nijesu dobili. Stanišljević je naglasio da je zavisno od godina staža plata ljekarima od 1.100 eura, dok specijalisti imaju veće plate uz obračunavanje minulog rada. Ako neko ima 10 godina ima 1.600 eura, ako imaju 30 godina staža 1.800 eura.

– Gospodin je kazao da je predviđen procenat koji ćemo dobijati u zavisnosti od kvaliteta usluga. Interesuje me da li je napravljen pravilnik po kom će se vršiti raspodjela sredstava – kazao je Stanišljević.

Nikolić je objasnio da je potrebno da ljekar podnese zahtjev za nagradni procenat.

– Ministarstvo je našlo način da uštedi na ljekarima tako što im neće platiti dežurstva, a opravdanje su našli tako što kompenzuju sat manje koliko dnevno ljekari rade – rekao je on.

Kazao je da očekuje razgovore sa predstavnicima Ministarstva u cilju rješavanja trenutne situacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:44