Милосава Пауновић / - Скупштина Црне Горе
02/06/2023 u 14:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Paunović: Odmah sprovesti proceduru ponovnog pregledanja testova

Tražimo i insistiramo da Ministarstvo prosvete u cilju rešavanja nastale situacije hitno, odredi novi rok za polaganje maturskog ispita

Poslanica SNP-a Milosava Mira Paunović je pozvala Ministarstvo prosvjete da sa posebnim senzibilitetom pristupi rješavanju problema maturanata koji su polagali maturske ispite i da se "sprovede vanredni rok za polaganje pomjeranjem popravnog roka, ili na neki drugi pravno valjan način koji će omogućiti maturantima da konkurišu za upis na fakultete u prvom upisnom roku".

– Tražimo i insistiramo da Ministarstvo prosvete u cilju rešavanja nastale situacije hitno, odredi novi rok za polaganje maturskog ispita ili obrazuje posebni komisiju koja će ODMAH sprovesti proceduru ponovnog pregledanja testova i obrazovanja nove komisije koja će na pravno valjan način izvršiti ocjenjivanje – poručila je Paunović.

S obzirom na to da je ovakvim tretmanom predstavnika Ispitnog centra pogođen 50 odsto maturanata ocijenjeno sa nulom, odnosno bez bodova, nameće se sam po sebi zaključak da se radi o opstrukciji od strane pomenutog centra.

Nije realna situacija da lučonoše i đaci generacije ne daju bar jedan tačan odgovor na postavljeno pitanje, pa pozivam nadležne organe da hitno organizuju ponovno ocenjivanje maturskih testova i da učinjenu nepravdu prema našoj djeci isprave.

Ovdje se radi o budućnosti djece Crne Gore, koja moraju ispoštovati rokove za upis željenih fakulteta i ovakva situacija ne trpi odlaganje, te stoga pozivam i Ministarstvo prosvete da utvrdi odgovorna lica za novonastalu situaciju, jer ovakav odnos prema maturantima, bez jasnog razloga za takvo postupanje je neoprostivo.

– Radi se o 533 djece i nadležno ministarstvo ne smije dozvoliti ovakvo paušalno ocenjivanje, koje se zasniva na sumnji predstavnika Ispitnog centra bez ikakvog valjanog dokaza – navodi Paunović i poručuje da djeca i njihovo obrazovanje su na prvom mjestu, zato pozivam nadležne organe na hitnu i efikasnu reakciju"

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:43